Of u nu door Zeeland, de Ardennen of door de Pyreneeën fietst, alle drie de tochten vergen een goede voorbereiding. Waar moet u nou op letten bij een fietsvakantie?
Volgens Eric Schuijt, eigenaar van De Vakantiefietser, is trainen niet echt nodig. 'Je conditie bouw je op tijdens je tocht door in het begin minder lange afstanden te rijden en rustdagen in te bouwen.' Wereldfietser Eric legde zelf al meer dan 250.000 kilometer af op een tweewieler.
Enige basiskennis van fietstechniek is belangrijk als u op fietsvakantie gaat. Banden plakken, rem- en derailleurkabels vervangen, op een correcte manier je ketting smeren en een spaak verwisselen zijn de belangrijkste vaardigheden.
Soort fiets
In principe is elk soort fiets geschikt voor het maken van een fietsvakantie. Een simpele stadsfiets is al geschikt voor een rondje om het IJsselmeer. Het belangrijkste is dat uw fiets op u is aangemeten, zodat u ergonomisch verantwoord fietst. Neem een verstelbaar stuur die u op meerder manieren kunt vastpakken. Het beste kunt u slijtvaste, anti-slip fietsbanden onder uw fiets hebben. Ga ten alle tijden niet op reis met versleten banden en neem desnoods een reserve band mee.
Een goede reisfiets heeft een stijf frame die voorkomt dat de fiets gaat schudden bij een afdaling. Sterke wielen, met hoge kwaliteit remmen zorgen ervoor dat u met 40 kilo bagage nog tot stilstand komt. Veel moderne toerfietsen hebben een riem in plaats van een ketting, die weinig onderhoud nodig heeft. De meeste moderne reisfietsen starten vanaf 2000 euro. Vergeet niet een extra slot mee te nemen en zorg dat uw verlichting in orde is.
Bagage op de fiets
Wanneer u gaat kamperen en dus meer bagage hebt, verdeel deze dan over uw fiets: een derde van het bagagegewicht voor en twee derde in uw tassen achter. Op deze manier houdt uw voorwiel goed grip op de weg. Spullen die u altijd bij zich heeft:
- bandenplak- en onderhoudsspullen
- fietsgereedschap
- geld
- zonnebrandcrème.
Houd er rekening mee dat niet alle hotels langs fietsroutes een fietsenstalling hebben.
Fiets meenemen
Een fiets meenemen als bagage is niet altijd even makkelijk. In de trein is vaak geen plek, in de spits reizen mag niet en het kost extra geld bovenop uw ticket. In de Thalys moet u uw fiets bovendien eerst demonteren tot een klein pakketje.
Bij het reizen met een vliegtuig moet u de fiets inchecken als bagage, zonder uitstekende delen verpakt in een fietsdoos. Neem op zowel de heen als terugvlucht de tijd om een fietsdoos te regelen. Op Schiphol kan dit bij de KLM balie (afwijkende bagage) en bij het bagagedepot van Schiphol, gelegen in de kelder onder de centrale trap. Kosten: respectievelijk 20 en 23 euro. In het hoogseizoen kunnen de dozen nog wel eens zijn uitverkocht; ga dit van tevoren na. Voor een stappenplan over hoe u uw fiets het beste in een fietsdoos kan inpakken klikt u hier.
Bij een aantal busmaatschappijen kunt u de fiets meenemen. Controleer dit voor u vertrekt en kijk ook of er geen extra kosten bij komen. Er zijn ook fietsvakanties per bus in de omloop: zo reist u met de bus en fietst u op uw bestemming een fietstocht onder begeleiding van een gids of begeleider.
- AVROTROS