Stuur je koffers alvast op vakantie

Getty Images

Wie ondanks de absurde wachttijden en bagagechaos op vrijwel alle luchthavens toch deze zomer 2022 op vliegvakantie gaat, maakt zijn leven een tikkeltje makkelijker door gebruik te maken van een bagage-ophaalservice. Die is handig maar ook duur, en verwacht niet dat je op Schiphol minder lang in de rij hoeft te staan.

De twee bedrijven Luggo en Bagbooking bieden een vergelijkbare service. Wie voor Luggo kiest, maakt op www.goluggo.com een afspraak om de reiskoffers te komen ophalen. Meestal een week voor vertrek. De Luggo koerier checkt je reispapieren en weegt je koffers, net als op het vliegveld. Daarna worden ze via het netwerk van Luggo naar je vakantieplek vervoerd. De koffers reizen dus niet per definitie in hetzelfde vliegtuig als jij. Op je vakantiebestemming worden ze afgegeven in je hotel.

Luggo zegt veel waarde aan veiligheid te hechten. De medewerkers moeten een verklaring omtrent het gedrag overleggen en middels een code in de Luggo-app op je telefoon kun je nagaan of de juiste persoon aan de deur staat. Ook worden je koffers verzegeld om te voorkomen dat ze onbevoegd worden geopend. In de app kun je de reis van je bagage volgen. Net als bij een pakketje dat je via internet hebt besteld.
Luggo is niet alleen voor vliegpassagiers. Ook mensen die met de trein of auto op vakantie gaan, kunnen er gebruik van maken. Wie met Transavia of de eigen airline van Corendon vliegt, kan ook via deze organisaties de kofferservice boeken.

Verre van goedkoop

Deze bagageservice is verre van goedkoop. Twee koffers van je huis naar je hotel in Malaga in Spanje vervoeren kost bijvoorbeeld 131 euro enkele reis. Bagbooking, bagbooking.eu, hanteert vergelijkbare prijzen. Evenmin garandeert deze service dat je op Schiphol minder lang in de rij hoeft te staan. De grootste wachtrijen staan namelijk niet bij de incheckbalies, waar je je koffer inlevert, maar bij de security. Die moet iedereen passeren, ook al reis je alleen met handbagage.

Altijd weten waar je bagage is

Een handige tip voor wie zelf zijn koffers meeneemt en bang is dat ze op een luchthaven verdwijnen in een zee van niet-opgehaalde bagage: doe een Apple Airtag of een andere bluetooth-tracker in je koffer. Via het wereldwijde netwerk van Apple telefoons geeft hij zijn locatie aan je door. Een perfecte oplossing is het niet, want muren en andere obstakels kunnen het signaal blokkeren. En als er niemand met een iPhone in de buurt is, verzendt hij geen signaal. Maar hij kan voor wat gemoedsrust zorgen. Een Airtag kost ongeveer 40 euro.

Of boek een kruier

Een veel goedkoper – maar ook simpeler - alternatief is de kruierservice op Schiphol. Die staat 24 uur per dag bij vertrek of aankomst tot je beschikking. De  kruier draagt je bagage vanaf de taxistandplaats, bus- of treinstation of parkeerplaats naar de incheckbalie, of andersom als je aankomt. Stuur minstens 5 dagen vooraf een mailtje naar planning_vas@vebego.com om de kruier te boeken. Hij kost vanaf €15 per service.

Auteur