Welke klasse kies je in het vliegtuig?

Vliegtuig samen
Getty Images

Vroeger had je in een vliegtuig alleen de economyklasse of de peperdure businessclass. Maar wie nu op vliegvakantie gaat, kan kiezen uit meerdere klassen. KLM introduceerde bijvoorbeeld kortgeleden zijn nieuwste klasse, de zogenaamde ‘Premium Comfort Class’, die vooral voor senioren aantrekkelijk is.

Bij KLM waren reizigers tot dusver aangewezen op de prijsbewuste economyklasse. Want slechts een enkeling vliegt voor zijn plezier in de World Business Class van KLM. Die is namelijk liefst vier- tot zesmaal zo duur. Maar KLM komt nu met een vierde klasse die binnen het budget van meer reizigers past. De zogenaamde ‘Premium Comfort Class’ heeft een aparte cabine met maximaal 28 stoelen. Je hebt liefst 17 centimeter meer beenruimte dan in de economyklasse en je stoelleuning kan 20 centimeter achterover leunen.

Op Schiphol mag je inchecken bij speciale balies, je bagage met voorrang afgeven en ophalen, sneller door de beveiliging gaan en als eerste aan boord stappen. En verder mag je twee koffers van elk 23 kilogram meenemen en geniet je aan boord van extra lekkere maaltijden. KLM denkt dat de nieuwe klasse populair zal worden bij senioren. Want die hebben vaak behoefte aan extra comfort en zijn ook bereid om daarvoor flink te betalen.

De Premium Comfort Class is voorlopig beschikbaar op vluchten naar Noord-Amerika. Geleidelijk wordt hij uitgebreid naar alle verre bestemmingen. Reken voor een ticket ongeveer op het dubbele van een economy-ticket.

Wie behoefte heeft aan extra ruimte maar niet zoveel wil betalen, kiest voor de zogenaamde ‘Economy Comfort’ van KLM. Dat is een gewone economy-stoel met ongeveer 5 centimeter meer beenruimte, die ook wat verder achterover kan leunen.

Uit welke klassen kun je aan boord kiezen? (van duur naar goedkoop):

First class. Niet elke airline heeft die (KLM al sinds 1993 niet meer). Maar vooral Aziatische vliegmaatschappijen als Qatar Airways, Etihad, Emirates en Singapore Airlines wel. Je betaalt een klein fortuin, maar krijgt daarvoor soms een privé mini-suite met een echt bed en zelfs de mogelijkheid om een douche (!) te nemen.

Businessclass. Die biedt bijna elke airline aan. Je reist in een ruime mini-cocon waarvan de stoel vaak helemaal plat kan, zodat je lekker kunt slapen. Luxe maaltijden en drankjes als champagne en dure likeuren zijn inbegrepen

Premium economy. Elke airline heeft er zijn eigen naam voor (bijvoorbeeld ‘Economy Comfort’ bij KLM) en de voorzieningen verschillen vaak ook. Het grootste pluspunt is een (gewone economy-)stoel met een stuk meer beenruimte. Daarnaast krijg je bij sommige airlines extraatjes, Zoals een luxere maaltijd, een toilettasje, geen toeslag voor ruimbagage of de kans om met voorrang in te checken. Zo’n ticket is minstens ongeveer anderhalf keer duurder dan een gewoon economy-ticket.

Economy. Dat is de meest gekozen klasse, die we allemaal wel kennen. Je stoelafstand bedraagt meestal circa 80 centimeter en de rugleuning kan niet of maar een klein stukje naar achterover. Op korte vluchten moet je soms betalen voor een sandwich of een drankje.

Basic economy. Ook deze naam kan variëren tussen airlines. Je zit gewoon in de economyklasse, maar verder krijg je helemaal niks. Zaken als ruimbagage, stoelkeuze en maaltijden moeten apart worden gekocht. Wie dat allemaal wil, is soms goedkoper uit met een gewoon economy-ticket.

Auteur