Als u even surft op een computer die niet van u is, moet u erop letten geen wachtwoorden op te slaan en bewust uw hotmail of gmail af te melden. Tenzij u gebruik maakt van enkele handige functies die de meeste browsers tegenwoordig al hebben! Welke dat zijn, leest u hier.
Probleem is wel dat elke browser deze functie net iets anders heeft uitgewerkt en een andere naam heeft gegeven. We gaan drie veelgebruikte programma's langs: Internet Explorer die de functie 'InPrivate-navigatie' noemde, Firefox waarbij het om 'Privénavigatie' gaat en Chrome die het heeft over 'Incognito'-surfen. Stoere namen voor hetzelfde principe!
Internet Explorer
Om met Internet Explorer te surfen zonder sporen na te laten, start u het programma.
- Klik op 'Beveiliging' en kies vervolgens 'InPrivate-navigatie'. U kunt dit ook doen door de toetsencombinatie CTRL + SHIFT + P te gebruiken.
Internet Explorer opent een nieuw venster, waarbij bovenaan in de adresbalk links 'InPrivate' staat. Met InPrivate-navigatie voorkomt u dat gegevens over uw browsersessie worden opgeslagen in Internet Explorer. Dit betreft onder andere cookies, tijdelijke internetbestanden, geschiedenis en andere gegevens. Alles wat u in dit venster doet, alle adressen die u hier invoert, alle tabbladen die u opent, worden beschermd door een filter en laten geen sporen na op de computer.
Om deze manier van beveiligd surfen opnieuw te verlaten, sluit u gewoonweg het venster door rechtsboven op het kruisje te klikken.
Heeft u gebruik gemaakt van een 'vreemde' computer en bent u vergeten om gebruik te maken van de InPrivate-functie? Geen nood u kunt ook achteraf uw sporen wissen.
- Klik in Internet Explorer bovenaan op 'Beveiliging' en kies 'Browsegeschiedenis verwijderen', wat ook kan door CTRL + SHIFT + DEL te gebruiken.
- In het venster dat nu opent zet u overal vinkjes, behalve bovenaan voor 'Gegevens van favoriete websites behouden'
- Klik vervolgens op de knop 'Verwijderen' en al uw sporen worden gewist.
- Klik daarna op 'OK' om het venster 'Internetopties' te sluiten.
Firefox
Maakt u gebruik van de internetbrowser Firefox, start dan het programma op.
- Klik nu op 'Extra' en vervolgens op 'Privénavigatie starten'.
- Er opent een venster waarin u opnieuw klikt op 'Privénavigatie starten'. Elk tabblad dat u opent is nu voorzien van de vermelding Privénavigatie.
Om de Privénavigatie te stoppen klikt u opnieuw op 'Extra' en vervolgens op 'Privénavigatie stoppen'. Of u sluit gewoonweg het venster.
Ook bij Firefox is het mogelijk om achteraf uw sporen te wissen als u geen gebruik heeft gemaakt van de Privénavigatie-mogelijkheid.
- Klik in het menu op 'Extra' en kies in het snelmenu voor ''Recente geschiedenis wissen'.
- Klik vervolgens op 'Details' en plaats een vinkje bij alle opties.
- In het uitvalmenu 'Te wissen tijdsperiode', selecteert u 'Alles'.
- Klik vervolgens op 'Nu wissen' en u laat de computer keurig zonder sporen van uw gebruik achter.
Chrome
- In Chrome vindt u de functie om te surfen zonder sporen na te laten door te klikken op 'Google Chrome aanpassen en beheren'.
- In het menu dat nu verschijnt, kiest u voor 'Nieuw incognitovenster'. Chrome opent nu een nieuw venster waarin u incognito het internet op kan.
- Om deze incognitomodus te beëindigen sluit u gewoon het venster.
- En ook hier kunt u achteraf uw sporen wissen door te klikken op 'Google Chrome aanpassen en beheren' en vervolgens op 'Opties'.
- Open nu het tabblad 'Geavanceerde opties' en klik op de knop 'Browsergeschiedenis wissen'.
U ziet het, surfen met behoud van uw privacy is eigenlijk kinderspel. Vergeet dus niet om er gebruik van te maken wanneer u surft met een computer die niet van u is!
- PlusOnline België