De kuststrook langs de zuidelijke Rode Zee in Egypte behoort tot ’s werelds mooiste duikplekken. Fotograaf Jurjen Drenth bekeek het van dichtbij en ontdekte verborgen parels.
Wie na de landing in de badplaats Marsa Alam het nationale park Wadi el Gemal bezoekt, is misschien een beetje teleurgesteld. Dat gold ook voor fotograaf Jurjen Drenth, die deze fotoreportage maakte. Het gebied bestaat uit een kale vlakte langs de kust van de Rode Zee met landinwaarts wat glooiende heuvels. “Dieren zie je er nauwelijks, behalve een paar kamelen, en evenmin planten”, vertelt Jurjen. “Ze zijn er wel, maar dan moet je er speciaal naar op zoek.”
Maar gaandeweg gaf dit gebied stilletjes zijn charme prijs, herinnert Jurjen zich. Tijdens een twee uur durende jeeptocht door de woestijn kwam hij bij een bouwwerk dat je helemaal niet verwacht op zo’n afgelegen plek. Aan het einde van een wadi, een drooggevallen rivierdal, ligt de Romeinse tempel Sikait, die net als in Petra in Jordanië uit de rotsen is gehakt. Eromheen liggen de ruïnes van Romeinse huizen. Vroeger stroomde hier een rivier en was het een vruchtbaar gebied.
Jurjen Drenth: “De charme van deze streek zit ’m in kleine details en geheime plekjes waar je opeens een leuk strandtentje tegenkomt. Of een koraalrif in open zee. Vanuit ons resort was dat een uur rijden en een uur varen, maar er is een redelijke kans dat je dolfijnen en waterschildpadden ziet zwemmen. Wij hebben dolfijnen vanuit de boot gespot.”
’s Avonds reed hij een mooi stuk woestijn in. “Liggend op kleedjes keken we met de bedoeïenen naar sterren in de woestijn. Zelden heb ik er zoveel aan de hemel gezien.” Maar reizigers trekken vooral naar dit gebied voor het water. Het is een van de mooiste plekken van de wereld om te duiken. Het nationale park Wadi el Gemal loopt door tot in de Rode Zee om de kwetsbare fauna en flora te beschermen.
De koraalriffen zijn uitgestrekt en het krioelt er van de vissen en ongewervelde dieren. Wie niet kan of wil duiken, kan er snorkelen. Jurjen Drenth: “We droegen een duikpak waarmee je bleef drijven, wat ook ideaal is als je wat ouder bent. Er gingen zelfs mindervalide mensen mee, die in en uit het water werden gehesen. Echt een topservice!”
Onderwatersprookje
Egypte is een van de mooiste landen ter wereld om te duiken. Het water van de Rode Zee is warm en helder. De koraalriffen zijn honderden kilometers lang en er leven meer dan duizend vissoorten. Leeftijd hoeft geen belemmering te vormen om te duiken. Er zijn veel duikers van 60, 70 of zelfs 80 jaar oud. Voorwaarden zijn: een redelijke gezondheid en lichamelijke conditie. Lessen voor het vereiste duikbrevet kun je op meerdere plekken in ons land volgen. Kijk op www.padi.com/nl
Egypte Praktisch
- Veiligheid: na onlusten en aanslagen is de rust teruggekeerd en ontvangt Egypte in 2019 weer vele toeristen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken beschouwt de kuststrook aan de Rode Zee als veilig. Doe geen uitspraken over politiek en religie. Drugs en uitingen van homoseksualiteit zijn taboe.
- Beste reisperiode: ’s winters, want dan liggen de temperaturen tussen 20 en 25 graden.
- De reis: TUI fly vliegt rechtstreeks in ruim 5 uur van Amsterdam of Brussel non-stop naar Marsa Alam. Compleet verzorgde vakanties worden aangeboden door bijvoorbeeld TUI, Neckermann en Sunweb.
- Meer informatie op: www.egypt.travel/nl En op: www.wadielgemal.org
Egypte is geliefd bij sportduikers. Meer over deze sport op https://www.plusonline.nl/sporten/sporten-onder-water
- Plus Magazine