Ontdek de Kop van Noord-Holland: wandel- en fietsroutes

Blauwe lucht
Getty Images

De Kop van Noord-Holland is een regio die zich uitstekend leent voor zowel wandel- als fietstochten. Met uitgestrekte natuurgebieden, pittoreske dorpjes en een rijke historie, biedt deze regio tal van mogelijkheden voor fietsers en wandelaars. Elke route is ontworpen om je de schoonheid van deze unieke regio te laten ervaren.

Schagen

Wandelroute: Wandelen door Schagen

Het gezellige Schagen leent zich uitstekend voor een wandeling. In het stadje kom je tal van historische gebouwen tegen, maar ook het herbouwde Slot Schagen. Museum Vreeburg In het buitengebied van Schagen heb je vanaf de dijk mooie vergezichten over de polder.

Terug in Schagen kom je langs Museum Vreeburg. In deze authentieke zeventiende-eeuwse stadsboerderij krijg je een beeld van het Schager leven rond 1900. Ook worden er enkele prachtige rijtuigen tentoongesteld. In het centrum van Schagen zijn enkele fraaie zeventiende-eeuwse panden te bewonderen, onder meer aan het Loet en op de Markt. Slot Schagen Slot Schagen ontstond rond 1440 toen de eerste heer van Schagen een vierkante waterburcht liet bouwen. Het slot blijft meer dan twee eeuwen in dezelfde familie, Van Beijeren van Schagen.

  • Afstand: 9,3 km
  • Startpunt: Schagen
  • Hoogtepunten: Slot Schagen, Museum Vreeburg, de markt

Voor meer informatie over deze route, bezoek >>

Slot Schagen
Getty Images

Fietstocht: Door Schagen en omgeving

De route start bij Brasserie Zo Gewoon. Je geniet hier van een uitgebreide lunch, waarna je op het zadel springt en door de Pettemerduinen fietst. Ook in het weidse polderland met zijn hoge Hollandse luchten is het mooi kilometers maken. In hartje Schagen zie je de Christoforuskerk uit 1883. De torens van Slot Schagen dateren uit de middeleeuwen. In deze regio zie je her en der karakteristieke stolpboerderijen staan. In buurtschap Valkkoog passeer je de fraaie zestiende-eeuwse dorpskerk. Vervolgens rij je door Stroet, het Oudfriese woord voor moerassig. Verderop passeer je De Groenvelder, een rietgedekte poldermolen uit 1572. In Burgervlotbrug zie je één van de vijf resterende vlotbruggen in Nederland. Bij Restaurant de Watersnip ben je welkom voor een lekkere maaltijd, waarna je terug naar Petten fietst.

  • Afstand: 52,4 km
  • Startpunt: Brasserie Zo Gewoon
  • Hoogtepunten: Slot Schagen, duinen, pittoreske dorpjes

Bekijk de route hier >> 

Den Helder

Wandelroute: Door de Helderse duinen

Aan de rand van Donkere Duinen ligt het Refugium, een voormalig sportveldencomplex, nu een natte duinvallei. In de Grafelijkheidsduinen grazen Schotse hooglanders en koniks. Een interessant uitstapje is Fort Kijkduin (met zeeaquarium en museum). Aan de binnenkant van het duin ligt nieuw Mariëndal: nog niet zo lang geleden bollengrond, nu een binnenduinlandschap met veel bijzondere planten en vogels. Het is voor een groot deel struinnatuur, er lopen geen paden. De oostkant is rustgebied.

  • Afstand: 9,5 km
  • Startpunt: Marine Museum
  • Hoogtepunten: Refugium, Schotse hooglanders, Fort Kijkduin

Voor meer informatie over deze route, bezoek >>

Fietstocht: Rondje Den Helder

Nergens is een land zo kundig drooggelegd als in Nederland. Het polderlandschap geldt dan ook als typisch Hollands; er zijn er in Nederland zo’n 4000 van. Het waterpeil wordt geregeld door poldermolens, gemalen of afwateringssluizen. Waar het water hoger moet staan, kan met behulp van stuwen een vast, hoger waterpeil bereikt worden. In de Anna Paulownapolder, in het gelijknamige plaatsje, begint de fietstocht bij Cafetaria Ben met een lekkere lunch. Natuurlijk sluit je de tocht hier ook af met een lekker koud pilsje op het gezellige terras – een heerlijke beloning na de inspanning van de tocht!

Behalve het bovenwiel zijn in de molen verder ook geen onderdelen voor aandrijving aanwezig. Delen van de Leonide zijn tweedehands; het achtkant komt bijvoorbeeld van voormalige poldermolen De Zeemeeuw uit Uithuizen. Dan fiets je je naar een kleine weidemolen in Callantsoog. 

Aan de dijk kom je de Vuurtoren van Julianadorp tegen: de Groote Kaap. De toren werd in 1966 opgeleverd en is 16,8 meter hoog. In 1985 werd de toren vervangen voor het huidige exemplaar. De vuurrode kleur van de toren steekt helder af tegen de blauwe lucht. Het lichthuis is wit geschilderd. De laatste bezienswaardigheid van de fietstocht vormt vuurtoren Lange Jaap in Den Helder. Het is de hoogste vuurtoren van Nederland (63,45m) en zelfs de hoogste gietijzeren toren van Europa.

  • Afstand: 72,3 km
  • Startpunt: Anna Paulownapolder
  • Hoogtepunten: Vuurtoren van Julianadorp, poldermolens

Bekijk deze fietstocht hier >> 

Wandelpad polder
Getty Images

Hollands Kroon

Wandelroute: De blauwe pontjesroute

De blauwe pontjesroute in het Robbenoordbos bij Wieringerwerf en Den Oever is, zoals de naam al zegt, een ommetje met het trekpontje. Je steekt de Hoge Kwelvaart over met een trekpontje en komt vervolgens in het zuidelijke deel van het Robbenoordbos waar je wandelt langs mooie bospaden. De route start vanaf Wieringerwerf. 

  • Afstand: 9,92 km
  • Startpunt: Robbenoordbos
  • Hoogtepunten: Pontjes, mooie bospaden

Voor meer informatie over deze route, bezoek >>

Fietstocht: Fietsen door Hollands Kroon

Deze route neemt je mee door Hollands Kroon, een prachtige regio in Noord-Holland waarin dorpjes als Den Oever en Wieringerwaard liggen. Dat wordt genieten van mooie vergezichten en het voormalige eiland Wieringen. Wieringen lag eeuwenlang als eiland in de Zuiderzee. In 1924 werd het eiland door bedijking en inpoldering aan Noord-Holland ‘gekoppeld’. Vanaf de stuwwallen in dit gebied heb je mooie uitzichten over de laag gelegen polders, het Amstelmeer, het IJsselmeer en natuurlijk de Waddenzee. Je fietst een stukje door het Robbenoordbos dat in de jaren dertig werd aangeplant met eiken, elzen en beuken. Wieringerwaard lag ooit aan de Zuiderzee, maar is nu een pittoresk dorpje midden in de polder.

Wieringen kent een rijke en bewogen historie. In de negende eeuw vormde het eiland korte tijd een uitvalsbasis van Deense Vikingen. Schepen die in de VOC-tijd terugkeerden uit de Oost zetten in op de westkant van Wieringen – zo’n beetje in het zicht van de havens van Enkhuizen, Hoorn en Amsterdam – zieke zeelui aan wal. Deze quarantaine moest voorkomen dat ziekten zich aan wal konden verspreiden.

  • Afstand: 50 km
  • Startpunt: Restaurant Basalt, Den Oever
  • Hoogtepunten: Natuur, dorpjes, weilanden

Bekijk deze fietstocht hier >>

Auteur