Sardinië smaakt naar meer

Getty Images

Na een paar dagen op Sardinië wil je nog maar één ding: langer blijven. Want op dit Italiaanse eiland in de Middellandse Zee valt met bijna 1800 kilometer aan kustlijn, stille stranden en de lekkere Sardijnse keuken veel te genieten.

Het klinkt als een aflevering van Het roer om: Wanny Scarpa (50) en zijn vrouw Daniela lieten in 2017 hun drukke banen achter zich en stopten hun spaargeld in een collectie elektrische mountainbikes, ideaal om het landschap op hun geliefde Sardinië mee te verkennen. Daar plukken wij deze ochtend de vruchten van. In het kielzog van Wanny – makkelijk te herkennen aan zijn felgele Biking Sardinia T-shirt – ontdek ik samen met andere fietsgrage Nederlanders de heuvels rondom Castelsardo in het noorden van Sardinië.

Mandenmaaksters

Georganiseerde fietstochten zijn nieuw hier en locals kijken dan ook nieuwsgierig toe als we in een lint voorbijkomen. We rijden steile weggetjes omhoog, het historische centrum in. Het dorpje ligt spectaculair boven op een heuvel, met op de top het Castello dei Doria uit de twaalfde eeuw. Castelsardo is bekend vanwege de mandenmaaksters, die hier al eeuwen manden en tassen weven van zeegras, riet en raffia.

Getty Images
 

We zetten de fietsen neer, want vanaf de terrassen in het dorp en bij het kasteel kijk je zo de diepte in, waar het blauw van de Middellandse Zee botst met het groen van Sardinië. Daar willen we even rustig van genieten. Sardinië is ongeveer zo groot als België. Een fors eiland dus. Tel daarbij op dat het binnenland uit heuvels en bergen bestaat met kronkelende wegen waar je vanzelf langzaam rijdt (als het niet door de vele bochten komt, dan wel door de prachtige uitzichten) en je begrijpt dat heel Sardinië ontdekken in één vakantie bijna onmogelijk is.  

Verslavend 

Wij kozen voor het noorden van het eiland. De landschappen in dit deel van Sardinië zijn gevarieerd: van grillige rotskusten en zandstranden aan de kust tot door de wind geteisterd laagland, vulkanisch berglandschap en glooiende heuvels met wijngaarden en olijfbomen in het binnenland. “Neem wat brood”, zegt Giulana Bortone van wijnhuis Poderi Parpinello. Verward kijk ik naar de tafel. Er staat veel lekkers: blokjes kaas, ham, lokale worst, olijven, olijfolie om te dippen, maar ik zie geen brood. Dan pakt Giulana een flinterdun vierkant schijfje van een stapel, breekt een stukje af en steekt het in haar mond.

Getty Images

“Dit is carasau, ons lokale brood. Het is verslavend lekker.” Aanvankelijk smaakt het nergens naar, vind ik. Toch breek ik telkens een stukje af. De subtiele smaken van olijfolie en zout zorgen ervoor dat je meer wilt. Inderdaad: verslavend. De keuken van Sardinië is simpel en puur en maakt gebruik van verse kruiden, tomaten en groenten die lokaal op het ­eiland groeien. In het binnenland eet je grote stukken (schapen)vlees, aan de kust kun je heerlijke spaghetti vongole bestellen of gegrilde octopus en garnalen. Erbij wordt vaak Vermentino di Sardegna geschonken: een volle, kruidige, witte lokale wijn.

Verbazingwekkend rustig

Aan de noordoostkust van Sardinië ligt de Costa Smeralda. Prins Karim Aga Khan IV – de steenrijke Pakistaanse leider van een sjiitische stroming – liet er in de jaren zestig hotels, resorts, golfbanen en helikopterplatforms bouwen, plus jachthavens waar de rich & famous hun zeil- en motorboten aanmeren. Ze kunnen dan direct door naar het kleine plaatsje om hun garderobe aan te vullen, want dat zit tjokvol winkels van dure ­designermerken. Zo’n zes weken per jaar verzamelen film- en andere sterren zich hier om van hun rust te genieten (of ­liever: om gezien te worden). Buiten het hoogseizoen is het er verbazingwekkend rustig.

Het is grappig om je even te vergapen aan de dure etalages, maar leuker vind ik Baia Sardinia, een minuut of tien rijden verderop. Er hangt een relaxte sfeer, de terrasjes zijn levendig en de lunch is er vele malen goedkoper dan in Porto Cervo. Nog mooier vind ik het gebied rond Santa Teresa Gallura – met een prachtig, wit zandstrand – en schiereiland Capo Testa. Via een dam over Spiagge di Due Mare (strand van de twee zeeën) rijden we dit schiereiland op. Het is een ideale fotostop tijdens een roadtrip langs de noordkust van Sardinië, maar houd je van wandelen, dan kun je hier zo een hele dag doorbrengen.

Getty Images

Druipsteengrot

Het historische centrum van Alghero doet een beetje Spaans aan. De stad was lang in handen van de Catalanen en zelfs nu nog spreekt bijna een kwart van de inwoners een dialect dat afstamt van het Catalaans. Het centro storico is een wirwar van straatjes en pleinen met delicatessenwinkels, gelateria’s en koffiebarretjes. Vanuit de haven neem ik een boot naar Grotta di Nettuno, een druipsteengrot (je kunt ook om de baai heen rijden en via een 560 treden lange trap naar de grot afdalen). 

Getty Images

Op het dek geniet ik van zon en zeewind, terwijl aan de horizon de hoge kliffen van de Capo Caccia opdoemen. Een bemanningslid snijdt een appel in stukjes en geeft een kleuter met toestemming van zijn ouders een stukje: Italianen zijn dol op kinderen en daar zijn de Sardijnen geen uitzondering op. 

Moeilijk kiezen

Het is een gemoedelijke boottocht en de grotten van Neptunus zijn een mooie bestemming. Bij terugkomst eet ik een heerlijke lunch met Italiaanse gerechten bij Ristorante Nautilus. Terwijl er vanuit de haven weer nieuwe bootjes vertrekken naar de Grot van Neptunus verdiep ik me in de menukaart. Gegrilde inktvis, zoete tomaten met buffelmozzarella, ­carpaccio of pasta met citroensaus en ­salie? Zoals overal op Sardinië is het weer moeilijk kiezen. 

Sardinië Praktisch

  • Sardinië is na Sicilië het grootste eiland in de Middellandse Zee.
  •  Transavia en Easyjet vliegen rechtstreeks naar Olbia en KLM naar Cagliari.
  •  Vakanties op Sardinië worden door diverse touroperators aangeboden, waaronder Neckermann, De Jong Intra en Sunweb. Wij reisden met Corendon, dat in het zomerseizoen vier keer per week vanaf Schiphol en één keer per week vanaf Maastricht Aachen Airport naar Alghero vliegt. Rond Castel­sardo biedt het verschillende accommodaties aan, waaronder een boetiekhotel in de heuvels en een resort aan de kust.
  •  Houd er rekening mee dat autotochtjes over de smalle en soms kronkelige wegen langzaam kunnen vorderen.

Wat zijn de verschillen tussen de eilanden in de Middellandse Zee? www.plusonline.nl/mediterrane-eilanden

Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine