Nu er op veel plaatsen ijs ligt, is de verleiding groot om zo snel mogelijk de schaatsen onder te binden. Kijk hiermee uit! Het ijs is lang niet overal sterk genoeg. Deze tips helpen je bij veilig schaatsen.
Er zit natuurlijk veel verschil tussen een buurtvijver met een diepte van enkele tientallen centimeters en een metersdiepe rivier of meer. Desondanks gelden onderstaande tips altijd als je veilig wilt schaatsen.
1. Ga voorbereid het ijs op
Warme kleding en goed passende, scherpe schaatsen zijn natuurlijk belangrijk, maar er zijn nog veel meer dingen waar je op moet letten om goed voorbereid het ijs op te gaan. Denk bijvoorbeeld aan extra kleding, voor het geval je onverhoopt een nat pak haalt. Of een EHBO-set, zodat je altijd hulpmiddelen bij de hand hebt. Ook een ‘Natuurijs Veiligheidsset’ is onontbeerlijk. Deze bestaat uit een stuk touw en een ijspriem, waarmee je jezelf of een ander uit een wak kunt helpen. Met een ijsstok kun je verder de dikte van het ijs testen en met een fluitje kun je, indien nodig, de aandacht trekken.
2. Let op kleurverschillen
Kleurverschillen betekenen vaak dat de dikte van het ijs verschilt. Dit zie je vaak aan de walkant of bij plekken die door de wind lang open gehouden worden, de zogenaamde windwakken. Het ijs dat hier ligt, is meestal zwakker. Je herkent ze plekken aan een geelwitte of juist extra donkere kleur.
3. Kijk uit bij lozingsplaatsen, vaargeulen en samenkomende waterwegen
Op plekken waar afvalwater geloosd wordt, is het ijs vaak dunner. Dit komt omdat afvalwater vaak een hogere temperatuur heeft. Ook bij samenkomende waterwegen is het ijs dunner, omdat daar vaak meer stroming staat. Steek ook nooit zomaar een vaargeul over: je weet nooit of er eerder die dag nog een boot gevaren heeft, waarna het water weer met een dun laagje ijs is bedekt.
4. Ga nooit alleen het ijs op
Los van het feit dat het met meerdere personen altijd gezelliger is, is het ook nog eens veiliger om in een groepje te gaan schaatsen. Er is dan altijd iemand in de buurt, zodat je elkaar een beetje in de gaten kunt houden.
5. Ga nooit het ijs op als er sneeuw ligt
Tenzij een schaatsbaan is goedgekeurd, mag je nooit het ijs op als er sneeuw ligt. Door de sneeuwlaag kun je namelijk zwakke plekken en scheuren in het ijs veel moeilijker zien.
6. Vertrouw op je gevoel
Als je de situatie niet vertrouwt, ga dan terug. Breng jezelf en anderen niet onnodig in gevaar door ijs te betreden waarvan je niet zeker weet of het sterk genoeg is. Dit geldt ook voor energie: als je al een behoorlijke afstand hebt afgelegd en al vermoeid bent, kun je beter niet verder gaan.
Verdere tips
- Er zijn nog veel meer dingen waar je op moet letten om je op een veilige manier op natuurijs te begeven.
- Zorg dat je voor het donker thuis bent.
- Pas extra op bij mist en slecht zicht.
- Zorg voor bescherming, bijvoorbeeld een helm.
- Pas op kistwerken: stukken ijs die elkaar omhoogduwen of over elkaar schuiven.
- Let op bij bruggen, riet, waterplanten, vogels en overhangende takken.
- Schaats alleen op goedgekeurd ijs. Hier kun je zien waar je kunt schaatsen.
- Laat anderen weten waar je gaat schaatsen.
Bron: Schaatsen.nl