Verkoop en koop op de online markt

Getty Images

Spullen en diensten verkopen op internet is bijzonder populair. Het ideale trefpunt hiervoor zijn koop- en verkoopsites. Hoe werken ze en waar vindt u ze?

Een korte geschiedenis

Voor de doorbraak van internet waren mensen aangewezen op de kleine advertenties in kranten of speciale adverteerbladen als de ViaVia. Dat werkte best goed, maar het bereik bleef beperkt tot de mensen die de krant of het tijdschrift kochten. Een aantal ondernemers zag al snel het voordeel van koop- en verkoopadvertenties plaatsen op het steeds sneller groeiende internet. Niet alleen waren de plaatsingskosten een stuk lager: ook was het bereik veel groter. Iedereen die op internet surfte kon de advertenties bekijken. Daarnaast was het veel makkelijker om op zo’n website te zoeken naar een bepaald type advertentie. De koop- en verkoopsite maakte dan ook snel een enorme groei door, ten koste van de advertentiemarkt in kranten en bladen.

Vandaag de dag worden online koop- en verkoopsites dagelijks bezocht door miljoenen mensen.

Hoe werkt het?

Er zijn eigenlijk twee typen koop- en verkoopsites. De eerste is de gewone koop- en verkoopsite waarop spullen -nieuw of tweedehands- worden aangeboden en bezoekers deze tegen de aangegeven prijs kunnen kopen.
De tweede categorie is de veilingsite. Ook hier kunnen spullen en diensten te koop worden gezet, maar gaat dit gewoonlijk niet tegen een aangegeven vaste prijs. Het is de bedoeling dat geïnteresseerden bieden op het geadverteerde. Dit werkt hetzelfde als bij een gewone veiling. Het bod wordt iedere keer verhoogd totdat een datum van verstrijken is bereikt of de verkoper tevreden is. Overigens worden op veiligsites ook vaak zaken te koop worden aangeboden zonder biedoptie. Een voorbeeld van een veilingsite is www.marktplaats.nl.

De genoemde koop- en verkoopwebsites zijn algemeen en het is daarom mogelijk er artikelen en diensten te vinden in allerlei soorten en maten. Er zijn tegenwoordig ook veel websites die gespecialiseerd zijn in een bepaald type product. Denk aan sites als www.autotrader.nl voor het kopen en verkopen van auto’s.

Online shopping

Koop- en verkoopsites werken bijna allemaal volgens hetzelfde principe. Het is gratis om op deze websites rond te kijken, te reageren of te bieden op advertenties. Soms is het nodig dat u zich eerst registreert voordat u de contactmogelijkheden bij de advertentie ziet. U kunt dan een bericht sturen aan de adverteerder via de site maar ook vaak direct contact opnemen via een mailadres of telefoonnummer bij de advertentie.

Voor het plaatsen van advertenties moet u zich altijd eerst registreren bij de website. Advertenties plaatsen is op sommige sites gratis, maar niet onder alle omstandigheden. Zo kunnen bijvoorbeeld zakelijke advertenties, ads met meer dan een maximaal aantal woorden of in bepaalde categorieën een bepaald bedrag kosten. Het is verstandig voordat u een advertentie plaatst hiervoor eerste de FAQ of voorwaarden te lezen op de site.

Betalen kan direct aan de verkoper, maar ook vaak via de website met diensten als iDEAL en PayPal. Wees wel altijd voorzichtig bij de aankoop van producten waarvan de prijs te mooi lijkt om waar te zijn. Hoewel deze marktwebsites hun best doen oplichters te weren, zijn er in het verleden regelmatig mensen hun geld kwijtgeraakt aan artikelen die nooit aankwamen.
 

Een aantal koop- en verkoopsites

Marktplaats
De bekendste en meest populaire koop- en verkoopsite is www.marktplaats.nl. U vindt hier miljoenen advertenties in allerlei categorieën. U kunt kopen voor een vaste prijs maar ook bij veel advertenties bieden. Sommige advertenties zijn gratis te plaatsen, maar voor bepaalde categorieën moet u betalen. Zie www.marktplaats.nl/i/help/verkopen-via-marktplaats/advertentietarieven.dot

eBay
Waar Marktplaats alleen gericht is op het Nederlandse taalgebied, is eBay internationaal gericht. U vindt de Nederlandse site op www.ebay.nl. Om internationaal te verkopen en kopen, gaat u naar www.ebay.com. Ook eBay is in de eerste plaats een veilingsite.

U betaalt voor een geplaatste advertentie, eventuele extra’s om de advertentie te verfraaien en daarbovenop een commissie als er ook werkelijk iets verkocht wordt.
Weinig mensen weten overigens dat Marktplaats ook bezit is van eBay.

Online shop

Tweedehands
In tegenstelling tot Marktplaats en eBay kunt u op www.tweedehands.nl volledig gratis adverteren. Dagelijks bezoeken gemiddeld een half miljoen mensen de website. U kunt ook hier weer kiezen tussen gewoon verkopen en kopen of veilen. Betalen doet u niet via de website maar direct aan de verkoper.

Speurders
Speurders was lang de naam voor de bekende kleine advertenties in kranten, in het bijzonder in de De Telegraaf. Deze krant ging met dit concept ook online en de verkoopsite www.speurders.nl was een feit. Ook hier vindt u weer miljoenen advertenties. Het adverteren is in principe gratis. Voor opties die een advertentie beter laten opvallen, betaalt u wel.