Vijf manieren om mobiel te blijven

Getty Images

Er is een duidelijke groei zichtbaar van ouderen in het verkeer. Mobiliteit is voor iedereen belangrijk. Hoe blijft u in beweging? De vijf populairste vervoermiddelen nader toegelicht!

De fiets: het populairste vervoermiddel

De fiets is met afstand het populairste vervoermiddel van Nederland. Niet iedereen heeft een auto, maar vrijwel iedereen is in het bezit van een tweewieler.

Oorsprong
De eerste types werden in het begin nog vélocipèdes genoemd. Dat woord was natuurlijk geen blijvertje, dus ging men op zoek naar alternatieven: trapwiel, schrijwiel, wielpaard en rijwiel. Waar het woord 'fiets' uiteindelijk vandaan kwam is nog niet duidelijk, maar de nieuwste theorie is dat het afstamt van een Duits woord voor 'plaatsvervangend paard': Viez. Een Gentse hoogleraar ontdekte het woord bij toeval: hij schonk cider aan Duitse vrienden en vernam toen dat appelwijn in het zuidelijke Rijnland 'Viez' (uitgesproken als fiets!) heet. Viez is een verkorte vorm (zoals auto van automobiel) van vice-vinum: cider wordt daar dus beschouwd als 'vice-wijn', een vervanging van echte wijn. Men vermoedt dat 'fiets' dan ook afstamt van het schertsende Duitse Vize-Pferd (vicepaard).

Populair bij 50+
Uit onderzoek van de ouderenorganisatie Unie KBO en de Fietsersbond blijkt dat ouderen in Nederland tot zeer hoge leeftijd blijven fietsen. Meer dan 80% van de 75-plussers fietst nog regelmatig. De ouderen gebruiken de fiets vooral om boodschappen te doen, voor recreatieve tochtjes, voor bezoek aan familie en vrienden, doktersbezoek en vrijwilligerswerk. Ouderen vinden fietsen vooral gezond, ontspannend, goed voor het milieu en belangrijk voor het behoud van zelfstandigheid. Daarnaast voelen oudere fietsers zich ook fit en gezond.

Als belangrijkste nadelen worden genoemd: kou en nattigheid, de kans op fietsdiefstal en lastig bagagevervoer. Bij de alleroudsten wordt gevaar als grootste nadeel genoemd. Ouderen gaan minder fietsen of stoppen zelfs met fietsen vanwege medische redenen en toenemende verkeersdrukte.

Uit het onderzoek blijkt verder dat ouderen vooral beter onderhoud van fietspaden willen, vermindering van de kans op diefstal en vermindering van verkeersdrukte. Actieve leden van de Unie KBO en de Fietsersbond zullen de resultaten gebruiken bij hun activiteiten in gemeenten.

Neem uw veiligheid in acht!
Men maakt zich voornamelijk zorgen om de veiligheid. Automobilisten zijn deels verantwoordelijk, maar u kunt zelf ook de risico's verminderen. Houdt u in ieder geval het volgende in gedachten en controleer uw fiets regelmatig op:

  • Verlichting is na het ondergaan van de zon verplicht. Fietsverlichting mag ook op de borst of de rug van de bestuurder worden bevestigd en knipperlicht wordt toegelaten.
  • Zorg voor reflectie op de wielen, de trappers, en een rode achterreflector
  • Pedalen moeten zijn voorzien van stroef oppervlak
  • Een goed werkende rem is vanzelfsprekend
  • Bel moet hoorbaar zijn op 25 meter
  • Het stuur dient goed vast te zitten
  • De handvatten moeten goed vast zitten

Voor alles over de fiets, fietsroutes en andere fietszaken verwijzen wij u naar onze fietsenwebsite: www.fietsen123.nl

De elektrische fiets: een onvermoeibaar stalen ros

Eigenlijk ook een type fiets, maar dan eentje die niet leunt op uw spierkracht: de elektrische fiets wordt steeds populairder. Op dit moment zijn er twee verschillende soorten elektrische fietsen: de Pedelec en de ebike. Pedelec is een afkorting van Pedal Electric Cycle, dat in het Nederlands ''pedaal elektrische fiets'' betekent. Bij een Pedelec trapt u zelf en krijgt u, tijdens het trappen, ondersteuning door een elektrisch systeem dat extra kracht levert. Inmiddels is de pedelec synoniem geworden voor de speed-Pedelec: een snelle e-bike met een maximumsnelheid van zo'n 45 kilometer per uur. Met een gewone ebike is de maximumsnelheid zo'n 25 kilometer per uur. Daarna stopt de ondersteuning. Meer weten over de aanschaf van een e-bike? Lees dan onze uitgebreide koopgids.

De rolstoel: zelfredzaamheid voor mindervaliden

Er zijn vele verschillende rolstoelen. Welke rolstoel voor u geschikt is, hangt af van diverse factoren. Bedenk bij de aanschaf wat u met de rolstoel allemaal wilt kunnen en dus van de stoel verwacht!

Is de stoel vooral bedoeld voor binnenshuis dan is het belangrijk dat de rolstoel een korte draaicirkel heeft. Beoefent u een sport? Dan is een actief vastframe rolstoel de juiste keus. Een actief vastframe rolstoel is in de meeste gevallen lichter dan een vouwframe rolstoel of een duwwandelwagen. Een vouwframe rolstoel is in sommige gevallen compacter of makkelijker te vervoeren dan een actief vastframe rolstoel. Dit is uiteraard wel afhankelijk van de omvang van de stoel. Daarnaast heeft een vouwframe rolstoel vaak meer verstelmogelijkheden dan een actief vastframe stoel.

Als u de rolstoel niet of moeizaam zelf kunt voortbewegen is een duwwandelwagen geschikt. Bij een duwwandelwagen is het belangrijk dat deze makkelijk te rijden en licht te manoeuvreren is. Dat is prettig voor u als gebruiker, maar ook voor de begeleider.

Aanschaf van een rolstoel
Er zijn verschillende mogelijkheden om een rolstoel aan te schaffen. Wanneer u door een beperking in aanmerking komt voor een rolstoel dan kunt u deze aanvragen bij de gemeente via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).

Zolang u de rolstoel nodig heeft, verstrekt de gemeente deze. Het is ook mogelijk om een rolstoel aan te schaffen via een persoonsgebonden budget of door deze zelf te betalen. Heeft u tijdelijk een rolstoel nodig. Bijvoorbeeld omdat uw been is gebroken dan kunt u deze lenen via de Kortdurende Uitleen.

De elektrische rolstoel
Wanneer u niet (langer) in staat bent om u zelfstandig te verplaatsen, biedt een elektrische rolstoel uitkomst. Een elektrische rolstoel is zoals de naam al zegt een rolstoel die elektrisch wordt aangedreven. Er bestaan drie soorten elektrische rolstoelen: voor binnen, binnen/buiten en voor alleen buiten gebruik. Elektrische rolstoelen hebben standaard een joystick besturing. Naast deze vorm van besturing is vrijwel iedere denkbare vorm van besturing mogelijk.

De rollator: Zweedse degelijkheid

Bent u slecht ter been, dan biedt een rollator uitkomst. Bij de aanschaf is het verstandig om rekening te houden met uw lichamelijke conditie en uw persoonlijke wensen. Er zijn vele verschillende rollators te koop. Zo is er een groot verschil in het gewicht van de rollator. Een lichte rollator is bijvoorbeeld gemakkelijker in de auto te tillen.

De rollator werd in 1978 uitgevonden door de Zweedse polio-patiente Aina Wifalk. Via het Zweedse Ontwikkelingsfonds kwam ze in contact met een bedrijf dat een prototype maakte. Het woord ''rollator'' is van origine een merknaam, maar is nu in de volksmond een type vervoermiddel geworden, en er zijn verschillende nieuwe merken ontstaan.

Heeft u een rollator nodig, dan zijn er verschillende mogelijkheden om deze aan te schaffen via de zorgverzekeraar. Wanneer u speciale wensen hebt, zoals een lichtgewicht rollator of een extra brede rollator dan kunt u dit kenbaar maken.

Het is erg belangrijk dat u de rollator goed onderhoudt. Een goede en veilige rollator kan veel ongelukken voorkomen. Laat de remmen dus af en toe controleren want deze kunnen verslijten. Ook loszittende handvatten en naar buiten stekende remkabels kunnen voor problemen zorgen.

De scootmobiel: genieten van de buitenlucht, boodschappen doen, en meer

Een scootmobiel is een praktische uitkomst wanneer bewegen niet meer zo makkelijk gaat. Of u nu wilt winkelen of gewoon een blokje om gaat, met een scootmobiel blijft u langer zelfstandig. Er zijn heel veel verschillende scootmobielen verkrijgbaar.

De scootmobiel is een een soort scooter met een elektrische aandrijving en heeft 3, 4 of in sommige gevallen 5 wielen. In de begintijd werd op scootmobielen neergekeken. Ze waren oncomfortabel, werden beschouwd als lelijk en door de beperkte snelheid en beperkte actieradius niet gewaardeerd. Na verloop van tijd echter is de scootmobiel door grote veranderingen en modernisering populair geworden bij voornamelijk ouderen en mensen met een mobiliteitsbeperking.

De gebruiker van de scootmobiel is een bestuurder. Hij mag gebruik maken van de rijbaan, het (brom)fietspad en het voetpad of trottoir, maar niet van de auto(snel)weg of wegen die verboden zijn voor fietsers én bromfietsers. Op het trottoir gedraagt de scootmobielbestuurder zich als een voetganger (max. snelheid 6 km/u), daarbuiten als bestuurder. Met een scootmobiel mag u supermarkten, grote warenhuizen en ziekenhuizen binnenrijden. Bij gewone winkels en openbare gebouwen zoals musea en gemeentelijke gebouwen moet u de scootmobiel soms buiten laten staan.

Bij musea moet u vaak grote afstanden overbruggen en daarom kunt u hier vaak overstappen in de daar aanwezige museumrolstoel. Net als al het andere verkeer moet een scootmobiel voorzien zijn van verlichting aan de voor en achterkant wanneer men in het donker gebruik wil maken van de scootmobiel

In extreme weersomstandigheden als sneeuw, ijzel en gladheid is rijden met een scootmobiel niet veilig en vaak zelfs onmogelijk.

Tip: Let bij aanschaf van een scootmobiel of deze door u gebruikt kan worden. Hebt u bijvoorbeeld last van uw handen dan moeten de handles niet teveel kracht vereisen. Veel scootmobielen kunnen in meer of mindere mate aan de gebruiker aangepast worden.

Auteur