Windows 8: wat moet u ermee?

In oktober 2012 kwam met veel tromgeroffel het nieuwste vlaggenschip van Microsoft op de markt: Windows 8. In tegenstelling tot bij voorganger Windows 7 was er veel kritiek op dit nieuwste besturingssysteem van de Windows familie. Is die kritiek terecht, en wat kunt u nu eigenlijk méér doen met Windows 8?

Nieuw aan Windows 8

Waar de eerdere versies van Windows - van 95 tot en met 7 - vrij duidelijk familie van elkaar waren, lijkt Windows 8 een compleet nieuw besturingssysteem. Wie Windows 8 voor het eerst gebruikt, zal zich enigszins verward achter de oren krabben. Het oude vertrouwde bureaublad met Start knop, pictogrammen en taakbalk is vervangen door de zogenaamde Metro-interface. Deze is herkenbaar aan een grote verzameling gekleurde tegeltjes die allerlei diensten en programma’s vertegenwoordigen. Zo is bijvoorbeeld het weerbericht direct in een tegel te zien of de nieuwste versie van Internet Explorer met een klik op een andere tegel rechtstreeks te starten.

Windows bureaublad

Het grote verschil met het inmiddels al twee decennia bekende bureaublad is het resultaat van de nieuwe koers die Microsoft is gaan volgen. De zeer snel groeiende en lucratieve markt van tabletten dreigde aan Microsofts neus voorbij te gaan bij gebrek aan een geschikt besturingssysteem voor tabletten. Er was Windows Mobile, maar dat werkte matig. Microsoft besloot daarom een speciaal besturingssysteem te ontwikkelen dat vooral bedoeld was voor werken met touchscreens: het bedieningspaneel van tabletten en smartphones. Tegelijkertijd vond Microsoft dat voor alle platformen –smartphone, tablet, pc- het besturingssysteem er hetzelfde uit moest zien en moest werken.

Feller, vierkanter, simpeler

Niet alleen zijn de tegels en de felle kleuren van Metro op deze filosofie gebaseerd, ook de verborgen balken en knoppen aan de randen van het scherm zijn hier het gevolg van. Zo is er de Charms bar die verschijnt als van buiten naar binnen wordt geveegd op de rechterrand van een tablet of de muis in tegen de rechterrand van het beeldscherm wordt gehouden. Via deze balk zijn snel een aantal opties aan te klikken die vroeger in het Start menu stonden, zoals Zoeken en Instellingen.

Een andere grote verandering is de integratie van het online Microsoft account en SkyDrive. Zo wordt het de gebruiker makkelijker gemaakt om zijn bestanden te beheren in de Microsoft cloud -een eigen webruimte- op internet. Dat heeft als voordeel dat u overal met uw bestanden kunt werken, ook als u niet achter uw eigen computer thuis zit.

Apps

Enigszins verwarrend is dat naast de gewone programma’s er ook apps te gebruiken zijn in Windows 8. Apps zijn eigenlijk ook natuurlijk gewoon programma’s, maar dan specifiek gericht op gebruik op een tablet of smartphone. Apps draaien daarom ook altijd schermvullend en niet in een venster: ook op de pc. Een ander nadeel is dat deze apps alleen te koop zijn via de online Windows Store en dat het aanbod vooralsnog beperkt is, vergeleken met de winkels van Apple en Android.

Overigens is de Metro-interface niet volledig in de plaats gekomen van de originele interface. Het bureaublad is nog steeds bereikbaar en de vensters van veel Windows-onderdelen, bijvoorbeeld voor instellingen, zien er nog steeds grotendeels hetzelfde uit. Alleen opvallend afwezig is de populaire Start knop.

Windows startmenu

Verborgen voor gebruikers onder motorkap, maar wel merkbaar in de prestaties, is dat Windows 8 technisch beter in elkaar zit dan zijn voorgangers. Het systeem werkt daardoor sneller en stabieler, wat onder andere te merken is bij het opstarten en afsluiten.

Windows 8.1

Na het uitkomen van Windows 8 bleek dat het enthousiasme bij de consument een stuk lager lag dan bij Microsoft. De verkoopcijfers vallen vooralsnog erg tegen en Windows 8 kreeg zelfs de schuld van de slechte verkopen van pc’s en laptops het afgelopen half jaar. Net als eerder bij het introduceren van Windows Vista, blijven veel gebruikers liever bij de goed werkende voorganger: in dit geval Windows 7.

De felle kritiek op Windows 8 heeft Microsoft er inmiddels toe gebracht om later in 2013 een uitgebreide upgrade met de naam Windows 8.1 uit te brengen. Het is nog niet volledig duidelijk welke wijzigingen hier uiteindelijk in zullen zitten, maar verwacht wordt dat in ieder geval de Start knop weer terug zal keren. Juich echter niet te vroeg, want het bijbehorende Start menu met alle programma’s op een handige, inklapbare rij, lijkt achterwege te blijven. Verder wordt het mogelijk om op te geven met welke interface u het liefste werkt: Metro of het bureaublad. Ook komen er waarschijnlijk een aantal extra gratis apps bij. De upgrade Windows 8.1 is gratis voor mensen die al Windows 8 op hun computer hebben staan.

Overstappen?

Is overstappen naar Windows 8 een goed idee? Dat is voor een deel een kwestie van persoonlijke smaak. Sommigen zullen blij zijn met de tabletbenadering maar de meeste gebruikers zullen de handelingen die ze gewend zijn van de eerdere Windows-versies missen. Het wordt dan regelmatig zoeken naar de gewenste programma’s, bestanden en instellingen in Windows 8.

De verbeterde snelheid en stabiliteit zijn wel mooi meegenomen: zeker als u toch net een nieuwe computer wilt kopen. Neemt u daarbij een touchscreen, dan werkt Windows 8 best wel prettig. Met een muis is die ervaring helaas een stuk minder.

Wat de toekomst brengt

Het is afwachten welke verbeteringen Windows 8.1 uiteindelijk met zich zal meebrengen. En anders kunt u altijd nog de oude vertrouwde interface van Windows 7 terughalen met behulp van programma’s van derden. Maar laten we wel wezen: het is eigenlijk niet de bedoeling dat u een besturingssysteem dat eerder goed voldeed, moet gaan ‘repareren’ met andere programma’s om het te laten werken zoals u wilt.

Het is te hopen dat men bij Microsoft inziet dat de consument inmiddels de baas is en de tijden van nieuwe ontwikkelingen opdringen voorbij zijn. Computergebruikers hebben inmiddels voldoende andere keuzemogelijkheden. De toekomst van Windows 8 blijft daarom nog ongewis.