Zeven redenen waarom wij vogels nodig hebben

Getty Images

Vogels zijn veel meer dan kleurrijke, vrolijke zangers waar iedereen blij van wordt. Ze hebben naast hun eigen waarde en bestaansrecht ook kwaliteiten die belangrijk zijn voor de overleving van de mensen. Hier de zeven redenen waarom wij vogels echt nodig hebben.

1. Vogels en insecten zijn in evenwicht

Alles in de natuur is in evenwicht. Ook de insecten en insecteneters zijn met elkaar in evenwicht. Zodra dat verstoord wordt, dan zal het zichzelf weer herstellen, maar misschien niet op een gunstige manier voor ons. Daarom gaan de alarmbellen af als we ergens zien dat de aantallen vogels of insecten ineens schrikbarend afnemen.

Als er geen vogels waren zouden we overstroomd worden door insecten en andere kleine beestjes. Vogels eten namelijk 400 tot 500 miljoen ton insecten per jaar! Als dat allemaal bleef rondvliegen en -kruipen, zou de landbouwschade groot zijn.

2. Vogels bestuiven (óók) planten

Als je aan bestuiving denkt, dan denk je waarschijnlijk aan bijen en vlinders. Dat klopt, maar vogels zijn ook bestuivers! Ze zullen vooral stuifmeel verspreiden van bloemen die geen geur hebben, want voor vogels is zicht belangrijker dan reuk. Ongeveer 5% van de planten die mensen wereldwijd gebruiken voor het voedsel of medicijnen wordt bestoven door vogels. Als die vogels zouden verdwijnen, verdwijnen ook de planten waarvan wij ook deels afhankelijk zijn. 

3. Vogels verspreiden zaden

De zaden uit bessen poepen de vogels gewoon weer uit, want de harde zaden kunnen ze niet verteren. Ze trekken kleine en grote afstanden rond en verspreiden op die manier dus allerlei plantensoorten met hun uitwerpselen. Dan worden planten dus teruggebracht naar plekken waar ze zijn verdwenen en dragen ze die over zee om nieuwe gebieden te koloniseren. Vogels geven vorm aan het plantenleven over de gehele wereld.

Dit is heel belangrijk voor ons, want bossen, moerassen en graslanden zijn van invloed op mensen over de hele planeet, zelfs op honderden kilometers afstand. Bomen slaan koolstof op, houden het klimaat stabiel, zorgen voor voldoende zuurstof in de lucht en transformeren verontreinigende stoffen in voedingsstoffen. Het voortbestaan van dit ecosysteem zal in gevaar komen zonder vogels.

4. Vogels zijn de schoonmaakploeg van de natuur

Gieren zijn eigenlijk de schoonmaakploeg van de natuur, zij zijn de meeste onderschatte en ondergewaardeerde vogelsoort. En dat terwijl ze de mensen juist beschermen tegen allerlei ziekten en plagen. 

Vaak al binnen een uur na de dood van een dier zijn de gieren aanwezig, ze eten het dode dier met huid en haar op. Ze voorkomen daardoor dat dodelijke ziekten zoals tuberculose zich ontwikkelen en onder mensen verspreidt wordt. Wilde honden en ratten zouden vaak later arriveren. Als er dus geen gieren waren, dan zou de ratten- en wilde hondenpopulatie enorm stijgen, met als gevolg verspreiding van hondsdolheid en jaarlijks tienduizenden menselijke stergevallen. 

5. Vogels houden koraalriffen in leven

Zonder vogels zouden er geen koraalriffen zijn. Vooral de zeevogels zorgen voor de bemesting van deze mariene ecosystemen. Zeevogels vliegen honderden kilometers om zich in de oceaan te kunnen voeden met vis. Daarna vliegen ze weer terug naar hun groepen en bedekken het land met dikke lagen vogelmest. Vervolgens spoelt deze mest weer de oceaan in en bevrucht de nabijgelegen gemeenschappen, zoals koraalriffen!

Als het goed gaat met de zeevogels, dan bloeien de koraalriffen op en groeien de vissen ook. Dit is goed voor de visserij, de veiligheid in de kustgebieden, de ontwikkeling van medicijnen en het toerisme. Gaat het slecht met de vogels, dan stort het hele systeem in.

6. Vogels inspirerend voor de wetenschap

Mensen worden al eeuwenlang geïnspireerd door vogels, met name voor hun in elkaar passende weerhaakjes die veren hun stevigheid geven. De vogels waren ook de inspiratiebron voor de ontwikkeling van de evolutietheorie. 

Vogels hebben nog een belangrijke rol: vogels zijn boodschappers die ons wat kunnen vertellen over de gezondheid van de planeet en onze eigen omgeving. Ze leven wereldwijd en reageren vooral snel op een verandering. Als er ergens iets mis is hebben we de vogels als vroegtijdig waarschuwingssysteem. 

7. Vogels zijn goed voor de gezondheid

Tot slot zijn vogels ook nog eens goed voor de gezondheid. Het horen of zien van vogels helpt je te herstellen na stress of ziekte. We krijgen een extra zetje om naar buiten te gaan voor wat zonlicht of een korte wandeling. Ook goed voor de ogen, even iets anders dan beeldschermen, waardoor de ogen ontspannen. 
 

Bron 
  • Nature Today