Ieder jaar wordt in Santiago de Compostela het feest gevierd ter ere van de heilige apostel. Het begint op 24 juli en duurt ongeveer twee weken. In de nacht van 24 op 25 juli is er vuurwerk, waarbij een gotische façade van de kathedraal die met vuurwerk is nagebouwd wordt ‘verbrand’. Tijdens de feestweken zijn er allerhande culturele festiviteiten zoals volksdansen, processies en toneelvoorstellingen.
Jacobus is de Spaanse nationale heilige
In heel Spanje is 25 juli een feestdag, want de apostel Jacobus is de Spaanse nationale heilige. Op deze dag wordt traditioneel door de koning of een vertegenwoordiger van het koningshuis bij de mis een offergave gebracht. Als Jacobi, de feestdag voor de heilige Jacobus op 25 juli op een zondag valt, dan wordt de kathedraal van Santiago de Compostela druk bezocht door toeristen, pelgrims en inwoners. Want dan viert de katholieke kerk een zogenoemd ‘heilig Compostelisch jaar’. Santiago de Compostela viert het Heilig Jaar sinds de 15de eeuw. Een legendarische overlevering dateert het begin in het jaar 1122.
[ITEMADVERTORIAL]
Wierookdampen over de hoofden heen
Aan het begin van een Heilig Jaar worden de poorten aan de oostzijde van de kathedraal van Santiago de Compostela door de aartsbisschop van de stad met drie symbolische hamerslagen geopend. Wie deze poorten tot aan het einde van het jaar vroom doorgaat, verkrijgt een volledige aflaat voor zijn zonden. Op 25 juli wordt dan ook de botafumeiro in de kathedraal heen en weer geslingerd, het 1,60 meter hoge en zo´n vijftig kilo zware zilveren wierookvat. Acht in het rood geklede mannen, de tiraboleiros, laten de Botafumeiro dan aan een lang koord onder bijval van de pelgrims tot aan het gewelf van het kruisschip vliegen.
Door een slim mechaniek pendelt de ketel over de hoofden van de aanwezigen heen en weer en bereikt daarbij een maximale snelheid van 65 kilometer per uur. De zware wierookdampen, die daarbij vrijkomen dienden vroeger ook om de sterke lichaamsgeur te camoufleren van de pelgrims die ook ‘s nachts wakend en biddend in de kathedraal verbleven. Tegenwoordig is het een vooral een feestelijk ritueel.