Slaap niet naakt zonder deken of laken
Wanneer het kwik stijgt en het aantal klamme nachten toeneemt, zijn we geneigd om naakt en zonder dekens te gaan slapen. Hoewel dat verleidelijk is als het heel warm is in de slaapkamer, is dat toch niet zo'n goed idee.
In je blootje slapen, zonder laken of deken, kan tijdens de zomerhitte heel fijn zijn. Volgens slaapexpert Hans Hamburger (helaas overleden in 2021 - red.) kun je dit alleen beter niet doen, omdat je veel te snel afkoelt. Hamburger tegen RTL Nieuws: "Als je slaapt, daalt je lichaamstemperatuur. Dan word je 's nachts alsnog wakker, maar dan van de kou." Je kunt dan ook last krijgen van stijve spieren. Hij adviseert daarom om vooral wél iets over je heen te leggen, of dat nu een laken, deken of sprei is.
Bedrituelen
Ben je het niet gewend om naakt te slapen? Dan kun je dat volgens psychologe en slaapexpert Annelies Smolders tijdens een hittegolf ook maar beter niet doen. "Je lichaam is dat niet gewend en is verknocht aan je bedrituelen. Wat wel kan helpen, is je nachthemd vervangen door een katoenen topje om een frisser gevoel te hebben en je dekbed in te ruilen voor een laken. Zelfs al is het warm ‘s nachts, het is heel normaal dat je het op een gegeven moment toch koud krijgt. De meeste mensen liggen graag onder iets", aldus Smolders tegen het Algemeen Dagblad.
Slaap je wel altijd graag naakt onder de deken, dan is dit natuurlijk geen enkel probleem. Sterker nog: dat is alleen maar heel gezond. Zo blijf je er jong door, heb je meer seks en heb je minder kans op vaginale infecties.
Nachtkleding
Hoewel naakt slapen (onder de deken) dus veel voordelen heeft, blijkt uit onderzoek dat de meeste Nederlanders toch het liefst nachtkleding dragen. Dat is opmerkelijk, want zo'n pyjama of nachtjapon heeft vooral nadelen. Zo kan deze opkruipen, waardoor je juist minder rustig slaapt. Doe je toch liever iets aan? Let er dan op dat je je nachtkleding in de zomermaanden niet wast met wasverzachter. Dit geldt overigens ook voor je beddengoed. Het blijkt dat wasverzachter het vermogen van de stof om vocht op te nemen kan verminderen, waardoor we 's nachts meer gaan zweten en dus minder goed slapen.
- RTL Nieuws
- ad.nl