Uw privacy in gevaar? Dit weet Facebook echt van u

Getty Images

Met de komst van het internet en social media is het zorgvuldig bewaken van uw privacy belangrijker geworden. Een veelgehoord argument van mensen die bewust Facebook vermijden is 'ze weten anders alles van je en verkopen het door'. Wat is daar van waar?

Laten we beginnen met een geruststelling: het hardnekkige gerucht dat Facebook uw foto's verkoopt aan adverteerders zodat ze in internet-reclames kunnen worden verwerkt is absoluut onwaar. Dat mag juridisch gezien namelijk helemaal niet.

Is er dan geen enkele reden tot zorg? Nou... er is een hoop dat Facebook wél kan en ook doet met de data die over u verzameld wordt. Dit weet Facebook over u:

Waar u bent geweest

Het gaat hier niet slechts om wat u zelf invult bij 'woonplaats'. Ook waar u zich op het moment dat u inlogt bevindt, waar u onlangs bent geweest en waar u heen gaat kan Facebook bijhouden. Dit geldt trouwens alleen als u de Facebook-app op uw mobiele (smart)telefoon gebruikt (of op een tablet mét gps). Facebook analyseert bluetooth-, gps- en wifisignalen van uw mobiele telefoon. U gaat daar mee akkoord als u de app installeert. Facebook slaat ook locatie-gegevens op wanneer u een foto uploadt - dit noemt men met een duur woord 'geo-data' - of van een foto die uw vriend uploadde waarin u wordt getagd. Gaat u naar een evenement en kondigt u dat zelf aan op Facebook, dan weten ze dat ook natuurlijk.

Zo kunt u het voorkomen
Weinig praktische oplossing: gewoon niet meer inchecken als u naar een horecagelegenheid gaat, geen foto's plaatsen en iedereen vragen om u niet meer te taggen in foto's. Maar dat haalt natuurlijk de lol van Facebook weg. Op uw telefoon kunt u trouwens wel voorkomen dat Facebook uw locatie kan inzien. Zoek in de instellingen van uw telefoon naar 'locatie' of 'locatievoorzieningen'.

Getty Images

Hobby's, uw seksuele geaardheid, politieke voorkeur, burgerlijke staat

Ja, dat gaat vrij ver. Zelfs karaktertrekken als impulsief zijn, creativiteit, optimisme - Facebook leest het allemaal af door te registreren wie en wat u geliked hebt op Facebook en van welke Facebook-groepen u lid bent. Maar ook vooral aan de hand van informatie die Facebook krijgt via andere websites met een Facebook Like-button op de pagina.

Gebruikt u zo'n knop, dan wordt er een cookie op uw computer of telefoon opgeslagen - een bestandje met informatie, zoals de site die u bezocht. Facebook leest die uit wanneer u weer op Facebook komt. Ook als u dus een artikel over Windows 10 GEEN like geeft, weet Facebook wel dat u een artikel over het onderwerp heeft gelezen. Dit is helaas niet te voorkomen.

Waar u in de markt voor bent

Was u op zoek naar een mooi horloge? Opeens ziet u op Facebook het product dat u zojuist bekeken hebt in een webshop! Hoe kan dat nou? Op dezelfde manier als hierboven beschreven: die nare cookies.

Opluchting: gepersonaliseerde advertenties kunt u gewoon uitzetten
U kunt gaan naar http://youronlinechoices.eu een door Europese online media opgerichte website. Hier ziet u hoeveel bedrijven u online volgen om gepersonaliseerde advertenties voor u klaar te zetten. En het mooie is: u kunt dit allemaal per bedrijf uitzetten. Op met een simpele druk op de knop het volgende door alle bedrijven. Dit betekent niet dat u geen advertenties meer te zien krijgt op het internet. Het zorgt er alleen voor dat de online advertenties die u ziet niet aangepast zijn aan uw vermoedelijke interesses of voorkeuren.

Wie uw beste vrienden zijn

Plus waar ze vandaan komen, wat ze leuk vinden, etc. Facebook kan redelijk goed inschatten wie uw allerbeste vrienden zijn, aan de hand van het aantal contactmomenten.

Bedenk dat Facebook ook eigenaar is van WhatsApp en Instagram. De data die wordt verzameld wordt binnen de 'Facebook-familie' van websites gedeeld. Facebook slaat al uw gesprekken met vrienden op, inclusief zinnen die u wel typte maar nooit verstuurde. Ja, dat was voor mij ook even schrikken.

Is dit te voorkomen? Nee, tenzij u behalve Facebook ook geen WhatsApp meer gebruikt. Maar uw (klein)kinderen zitten daar ook massaal op, en zij halen vaak hun neus op voor het  versturen van 'ouderwetse' SMS. De vraag is dus of u dit erg vindt. Nogmaals: bedenk dat Facebook dit soort privacygevoelige informatie dus absoluut niet mag delen met derden. Maar het wordt wél opgeslagen.

Getty Images

Conclusie

Met al die informatie kan Facebook een compleet profiel van u maken: en dat doen ze ook. Facebook is echter niet de enige partij. Vrijwel ieder bedrijf dat een gratis dienst aanbiedt doet dit - en de grootste boosdoener is nog altijd Google. U kunt na het lezen van dit artikel dus besluiten om Facebook voortaan te mijden, maar om uw privacy echt te beschermen moet u dan ook stoppen met Google gebruiken (of Bing, of Yahoo). U kunt geen nieuws meer lezen op Nu.nl, geen spelletjes spelen op gratis websites. Apple (Mac) Microsoft (PC) en Google (Android) lezen ook alle e-mail die u schrijft en leest op uw computer, telefoon of tablet.

Echte anonimiteit is in dit digitale tijdperk simpelweg een illusie. Grote bedrijven als Facebook, Google en Apple zullen echter nooit zomaar uw gevoelige persoonlijke informatie te grabbel gooien voor derden. Ten eerste mag dit helemaal niet, en ten tweede zouden ze dan hun klanten tegen zich in het harnas jagen. En met name voor Facebook, dat geheel gratis opereert, zou dat de doodsteek zijn.

Durft u na het lezen van dit artikel nog op Facebook? Dan kunt u nu ook Plus Magazine volgen. Wij plaatsen regelmatig leuke filmpjes, taalvragen, nieuws en winacties op onze pagina. En wees gerust: behalve uw naam komen wij via Facebook helemaal niets (wat u zelf niet wil delen) over u te weten.

Auteur