Er zijn vele manieren om geld meer te laten worden

Sparen: je kan het nog in een spaarvarken doen of in een oude sok. De meeste mensen willen echter ook nog een beetje winst maken op het geld dat ze opzij zetten. AD Geld & Recht wijst..

Getty Images

Sparen: je kan het nog in een spaarvarken doen of in een oude sok. De meeste mensen willen echter ook nog een beetje winst maken op het geld dat ze opzij zetten. Geld & Recht wijst u de weg in de verschillende manieren om uw spaarcenten te laten renderen.

Er zijn heel veel verschillende plekken waar u uw spaargeld kunt wegzetten. De plekken verschillen van elkaar in drie dingen: rendement, flexibiliteit en risico. Het rendement is de waardevermeerdering van uw spaargeld: hoeveel rente krijgt u.

Het rendement heeft u natuurlijk het liefst zo hoog mogelijk. Het is een kwestie van van goed zoeken om dat te vinden. Om echt hoge rendementen te halen, zult u soms wel concessies moeten doen op de twee andere aspecten: flexibiliteit en risico.

Als u bijvoorbeeld bereid bent om voor de komende tien jaar geen toegang te hebben tot uw spaargeld, beloont de bank u daarvoor met een hoge rente. Hetzelfde geldt als u bereid bent risico te nemen dat u uw geld kwijt raakt. Beleggingfondsen die veel risico nemen, hebben vaak hoge rendementen. Als ze geluk hebben, natuurlijk.

Gewone spaarrekening: flexibel, veilig, rendement laag

De gewone spaarrekening is het simpelste product. U zet geld op de rekening, en u krijgt elk jaar rente over dat geld. De rentetarieven lopen uiteen: van slechts 1% per jaar op slechte spaarrekeningen van grote banken, tot meer dan 4% bij nieuwe, kleine banken.

De hoogste tarieven vindt u via de spaartarievenvergelijker van AD Geld & Recht. In de regel worden de hoogste tarieven gegeven op rekeningen die alleen toegankelijk zijn via een website, dus zonder papieren afschriften of overschrijfkaarten ('internetspaarrekeningen'). Kleine banken geven hogere rentes dan grote banken.

Een spaarrekening is veilig: u raakt uw geld niet kwijt, tenzij de bank failliet gaat. Omdat ze daar bang voor zijn willen veel mensen hun geld niet stallen bij kleine banken die hoge rentes bieden. Vertrouwt u de kleine banken niet, bedenk dan dat elke bank in Nederland valt onder het depositogarantiestelsel van De Nederlandsche Bank. Mocht de bank onverhoopt failliet gaan, krijgt u spaartegoed terug van De Nederlandsche Bank, tot een maximum van 38.000. De eerste 20.000 krijgt u volledig, de tweede 20.000 90%.

Spaardeposito's: inflexibel, veilig, rendement wat hoger

Als u geld langer wegzet, zal de bank u daar in het algemeen meer rente voor vergoeden. Deposito's hebben looptijden van enkele maanden tot vele jaren. In de tussentijd blijft het rentepercentage doorgaans gelijk, en mag u geen geld opnemen van het deposito, tenzij u een hoge boete betaalt. Bijstorten mag soms wel, en soms kan de rente ook wel wisselen.

Deposito's zijn net zo veilig als spaarrekeningen: ze vallen ook onder het depositogarantiestelsel van De Nederlandsche Bank. Het enige type waar u voor u moet kijken is het zogenaamde achtergestelde deposito, waar hoge rentes op gegeven worden. Bij zulke deposito's geldt het garantiestelsel niet en bent u de laatste in de rij schuldeisers als de bank failliet gaat.

Beleggen: risicovol, kans op hoog rendement

Naast de vertrouwde spaarrekeningen zijn er duizend-en-een mogelijkheden om uw geld te beleggen. U kunt kiezen voor aandelen, obligaties, opties, grondstoffen, alles los of in fondsen, in indexen of trackers. Alle producten hebben gemeen dat ze potentieel flink hoger rendement opleveren dan de spaarrekening, maar dat u ook risico loopt uw geld kwijt te raken.

In tegenstelling tot wat sommige aanbieders u graag laten geloven, bestaat er niet zoiets als rendement zonder risico met beleggen; in ieder geval geen rendement wat een spaarrekening ontstijgt.

Auteur