Het is snel gegaan met de rentestijging. Kon je in januari de hypotheekrente nog 10 jaar vastzetten voor 0,94%, nu betaal je minimaal het viervoudige. En was tot deze zomer een spaarrente van 0% nog heel gewoon, inmiddels loont sparen weer. Hoe bewegen de rentes de komende tijd en hoe kun je hierop vooruitlopen?
De rente volgt in grote lijnen de inflatie. Het zal je niet ontgaan zijn dat alles duurder wordt, van de dagelijkse boodschappen tot de energierekening. In september was de inflatie in de eurozone nog 9,9% en voor 2023 lopen de inflatieverwachtingen uiteen tussen 4% en 8%.
De Europese Centrale Bank (ECB) streeft naar een gematigde prijsstijging van gemiddeld 2%. Om de hoge inflatie de kop in te drukken heeft de centrale bank dit jaar al 2 keer de beleidsrente verhoogd. De verwachting is dat er nog meer renteverhogingen volgen.
Meer banken verhogen de spaarrente
De spaarrente is direct gekoppeld aan de ECB-rente. Tot deze zomer betaalden banken nog negatieve rente om overtollig kasgeld te stallen bij de centrale bank. Na de laatste renteverhoging van de centrale bank is dit tarief weer positief (+0,75%). Banken rekenen dit door in de spaarrente.
Een negatieve spaarrente vanaf een bepaald saldo is inmiddels verleden tijd. Sterker nog, banken beginnen weer spaarrente te geven. Zo heeft Rabobank de rente voor de vrij opneembare spaarrekening verhoogd van 0% naar 0,25%.
We verwachten dat meer banken de komende tijd de spaarrente verhogen, in lijn met de ECB-rente.
Wie echter op zoek is naar een hoger rendement, moet over de grens kijken. Elders in Europa liggen de spaarrentes namelijk een stuk hoger. Hieronder vind je de beste spaarrentes van dit moment, gewoon in Nederland verkrijgbaar:
Vrij opneembaar: 0,75% >>>
Deposito 1 jaar vast: 2,50% >>>
Deposito 2 jaar vast: 2,70% >>>
Deposito 3 jaar vast: 2,90% >>>
Of bekijk het volledige aanbod voor sparen >>>
De hypotheekrente stijgt naar verwachting verder
Voor de hypotheekrente verwachting kijken we ook naar de kapitaalmarkt (vraag en aanbod van langlopende leningen). Met name de 10 jaars rente voor Nederlandse staatsleningen is een goede graadmeter gebleken voor de hypotheekrente-ontwikkeling. Dit tarief staat nu op het hoogste punt sinds augustus 2011.
De kapitaalmarktrente blijft naar verwachting langer hoog en kan nog verder stijgen door de aanhoudend hoge inflatie en maatregelen van de ECB. Dit betekent dat het voor banken duurder wordt om geld uit te lenen. Daarnaast kunnen banken besluiten een hogere risico-opslag te rekenen als meer klanten betalingsproblemen krijgen door verslechterde economische omstandigheden.
Ons advies is dan ook om niet te lang wachten als je nog iets met je hypotheek wilt doen. Niet alleen wordt dit duurder, door de rentestijging daalt je leencapaciteit. Via onze website kun je je nu vrijblijvend informeren over: