Het risico van geldopname met een gestolen pinpas is voor rekening van de consument, als niet aannemelijk is dat de pincode is afgekeken.
Dit blijkt uit een niet-bindend advies van de Geschillencommissie Financiële Dienstverlening van het Kifid. Tijdens het winkelen werd de portemonnee van de consument gestolen. Thuis blokkeerde ze haar twee bankpassen, maar er was al vier keer 250 euro gepind met een van de gestolen pasjes. Later bleek er ook vier keer 250 euro opgenomen met de andere pas.
Het was voor de consument een raadsel hoe de pincode achterhaald is. Ze had ze niet op een briefje geschreven en dat in de portemonnee gestopt. De consument wilde dat de bank de schade voor zijn rekening nam. De bank weigerde dat omdat de consument onzorgvuldig geweest zou zijn.
Brief of aantekening
De Geschillencommissie koos de kant van de bank. Het bleek dat de dief de pincodes vrijwel direct juist had ingetoetst. Aangezien de pasjes vijf dagen niet waren gebruikt, is het niet aannemelijk dat de pincodes zijn afgekeken. Het gokken van een correcte pincode is onmogelijk en daarom kan het volgens Geschillencommissie niet anders zijn dan dat er een brief of aantekening van de pincodes zijn bewaard bij de pinpassen. Dat is in strijd met de regels en daarom krijgt de consument de schade niet vergoed.
Bron: www.kifid.nl