Sparen: de trends voor dit moment

Getty Images

De spaarrente is al tijden laag. Hebben Nederlanders hun spaargedrag hier op aangepast? Dit zijn de trends voor sparen van dit moment.

De spaarrente staat op een historisch laag punt. Met een gemiddelde rente van 0,4% op een vrijopnemenbare spaarrekening, levert sparen nauwelijks nog iets op. Sterker nog, rekening houdend met de vermogensrendementsheffing en de inflatie wordt het spaargeld jaarlijks minder waard. De verwachting is dat de spaarrente voorlopig laag blijft.

Nederlanders zijn traditioneel echte spaarders. Ondanks de lage spaarrente is het spaargeld in Nederland vorig jaar gegroeid, in totaal met 5,3 miljard euro. Daarvan werd 1,8% miljard op de bank gezet en het overige deel als rente ontvangen. Een inwoner van Nederlander heeft gemiddeld 19.900 euro aan spaargeld.

Dat ons spaargeld nog steeds toeneemt, wil niet zeggen dat we nog op dezelfde manier sparen dan een aantal jaren geleden. We zien een aantal trendbreuken in ons spaargedrag:

Tijdens de onrust op de financiële markten, met onder andere fallisementen (icesave) en overnames (Fortis), hadden de grootbanken de voorkeur bij spaarders. Nu de rust is teruggekeerd, wordt ook de concentratie van het spaargeld kleiner. Dit blijkt uit onderzoek van De Nederlandse Bank (DNB)

Sinds 2014 neemt het marktaandeel van de kleinere Nederlandse spaarbanken weer toe. Met een hogere spaarrente gaan ze de concurrentie aan met de grootbanken: Rabobank, ING en ABN AMRO. Het verschil tussen de spaarrente van deze grote banken en de kleine ‘spaar-specialisten’ is dan ook groter geworden.

Nederlanders zijn nog altijd huiverig voor sparen bij een buitenlandse bank. Slechts 2% van het spaargeld staat buiten Nederland op een spaarrekening.

De toename van het spaargeld in Nederland was vorig jaar lager dan voorgaande jaren. Na de zomer is het spaargeld zelfs elke maand gedaald. Dit is deels te verklaren door het vakantiegeld dat voor de zomer wordt gestort en de piek van woningverkopen op het einde van het jaar. Er zijn echter meer indicaties die wijzen op een trendbreuk:

Toch blijft de drempel om spaargeld te investeren groot. ING publiceerde onlangs een onderzoek waaruit blijkt dat onbekendheid en een lage bereidheid om risico te nemen, consumenten ervan weerhouden om bijvoorbeeld te starten met beleggen.