Grootouders voor het Klimaat: 'Een leefbare aarde voor kleinkinderen'

grootouders klimaat
Urgenda

Om de twee weken staan ‘Grootouders voor het Klimaat’ bij de ingang van de Tweede Kamer in Den Haag. Ze proberen daar met onze volksvertegenwoordigers in gesprek te gaan over de vraag hoe de aarde ook voor toekomstige generaties leefbaar kan blijven.

Grootouders voor het Klimaat is een stichting die in het najaar van 2016 startte. De deelnemers roepen overheid, bedrijfsleven en burgers op om het klimaatprobleem aan te pakken. Ze worden daarbij gesteund door ambassadeurs van naam en faam, zoals prinses Irene en oud-politicus Jan Terlouw. PlusOnline sprak met voorzitter Corina van Arnhem. 

Mag je je ook aansluiten als je geen grootouder bent? 

“Zeker, en bij acties mag iedereen meedoen, ook jongeren. We zijn een echte burgerbeweging, dus sluit je bij ons aan als je wil bijdragen aan een leefbare wereld voor toekomstige generaties. We noemen ons grootouders, omdat het laat zien dat de mensheid doorloopt: grootouder, ouder, kind, kleinkind. We geven de aarde door aan toekomstige generaties. We voelen ons verantwoordelijk omdat onze generatie medeschuldig is aan de klimaatproblematiek. Daarom willen we nu meehelpen om de problemen rondom de opwarming van de aarde en uitstoot van fossiele brandstoffen op te lossen. Bijvoorbeeld door invloed uit te oefenen op het beleid van de overheid, het bedrijfsleven en andere maatschappelijke organisaties. We organiseren verschillende acties en campagnes.”

Wat zijn voorbeelden van campagnes? 

“We hebben twee campagnes. Ten eerste zijn we bezig met het oprichten van een duurzame energiecoöperatie. Heb je een koophuis, dan kun je zonnepanelen op het dak leggen of een warmtepomp nemen. Als je een huurhuis hebt of je woont in de stad dan is dit veel moeilijker. Wij willen een landelijke energiecoöperatie oprichten, zodat ook mensen met een huurhuis goedkope energie kunnen afnemen. We zijn nu bezig met het kopen van een windmolen. De opgewekte duurzame energie gaan we aanbieden zonder winstoogmerk, zodat iedereen hier toegang toe heeft.”

“De tweede campagne is de toekomststoel. Dit is een stoel van gerecycled karton. Het idee komt van onze ambassadeur Jan Terlouw. Hij wil dat er in elk bedrijf, gemeenteraad en bestuurskamer een lege stoel staat die de toekomstige generaties vertegenwoordigd. Dat besluitvormers bij beslissingen nadenken wat de gevolgen zijn voor het leven van ongeborenen. De stoel gaat van fractiekamer naar fractiekamer in Den Haag. Hij stond bij GroenLinks, PvdA, ChristenUnie. We gaan de toekomststoel ook aanbieden aan provincies en aan de Shell directie. Dit doen we met onze vrijwilligers.”

Hoe oefent Grootouders voor het Klimaat verder invloed uit? 

“We staan al zes jaar elke twee weken bij de ingang van de Tweede Kamer in Den Haag. Elke keer proberen we een politicus te spreken. We sturen vooraf mails en maken een afspraak. Een tijdje terug spraken we Raoul Boucke van D66. ‘Wat doen jullie om de energietransitie sneller te laten verlopen?’ dat is een vraag die we bijvoorbeeld stellen. Het helpt dat politici je een keer zien. Als er wat is, kan je de volgende keer rechtstreeks een mail sturen en beter lobbyen. Ik heb hier een voorbeeld van. 

Een paar weken geleden kwam ik erachter dat er bij de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties een resolutie lag die was ingediend door Vanuatu, een kleine eilandengroep in de Stille Oceaan. Vanuatu dreigt door de stijging van de zeespiegel onder water te lopen. Ook hebben ze de laatste jaren meer last van cyclonen. De eilandengroep stelde een resolutie op, zodat het Internationaal Gerechtshof in Den Haag een uitspraak doet over klimaatwetgeving op aarde en de verplichtingen van rijke landen rondom klimaatverandering. Vanuatu is al drie jaar aan het lobbyen dat landen de resolutie tekenen. Er zijn 196 landen in de Verenigde Naties en je hebt een meerderheid nodig om een resolutie aan te nemen. Ik las dat geen van de Europese landen de resolutie had getekend. Waarom doet Nederland dit niet? Ik heb toen meteen een mail gestuurd naar allerlei parlementariërs. Frans Timmermans heb ik ook gemaild, zodat hij andere Europese landen mee kon krijgen. Iedereen is wakker geworden. En het is gelukt. Inmiddels is de resolutie aangenomen.”

Wat een mooi resultaat. Hoe is Grootouders voor het Klimaat georganiseerd?

“We hebben landelijke werkgroepen en lokale grootoudergroepen. Op dit moment hebben we enkele honderden actieve leden in het land. Daarnaast hebben we een nieuwsbriefbestand van zes- à zevenduizend leden. Je kan als vrijwilliger zelf kiezen hoe actief je bent. We hebben vrijwilligers hard nodig, met name voor de landelijke werkgroepen. Voorbeelden van werkgroepen zijn de werkgroep Politiek, werkgroep Internationale samenwerking en werkgroep Voorlezen/kinderboeken. In die laatste werkgroep lezen we voor op scholen en praten we met kinderen over het klimaat. Er zijn in de afgelopen jaren veel kinderboeken geschreven over de klimaatproblematiek. Ook hebben we natuurlijk de werkgroep Pleindemonstraties waarmee we elke twee weken in Den Haag staan. De vrijwilligers uit die werkgroep komen uit het hele land. Meestal staan we er met een groep van 25 tot 35 personen.”

Hoe sluit je je aan bij Grootouders voor het Klimaat?

“Via de website. Daar staat een pagina ‘Doe mee!’. Er zijn verschillende opties: wil je actief worden, alleen de nieuwsbrief lezen of geld geven? Je vult het contactformulier in op de website en dan kom je met een vrijwilliger in contact die een kennismakingsgesprek plant. Het maakt niet uit of je 50, 60, 70, 80 of misschien al 90 bent.”

Op de website van Grootouders voor het Klimaat staat meer informatie over wat de beweging doet en hoe je je aansluit.