12 mogelijke oorzaken van pijn aan de handen

Waarom heb ik pijn aan mijn hand?

Handpijn
Getty Images

Er zijn veel verschillende oorzaken voor pijn in de hand(en). Het kan komen door bijvoorbeeld een val of een ongeluk, maar ook ziektes als artrose of jicht kunnen de pijn veroorzaken. Twaalf oorzaken van pijn aan de handen.

1. Artrose

Een veelvoorkomende oorzaak van pijn aan de handen is artrose, een vorm van reuma. Bij artrose van de hand is het kraakbeen dunner in de gewrichten. Dit kan pijnlijke en stijve handen veroorzaken, vooral in de ochtend of bij bewegen. Deze ochtendstijfheid kun je verminderen door te bewegen. Hoe de ziekte ontstaat, is niet bekend. Wel is duidelijk dat het vaker voorkomt bij vrouwen, bij overgewicht, bij mensen met artrose in andere gewrichten en bij mensen die een botbreuk hebben gehad. Het is goed om te blijven bewegen met artrose, maar pas wel op voor overbelasting. Ga naar je huisarts met klachten. Deze kan je eventueel doorverwijzen naar een handtherapeut.

2. Reumatoïde artritis

Pijnlijke handen en polsen kunnen veroorzaakt worden door reumatoïde artritis. Een aandoening waarbij de gewrichten ontstoken zijn. De handen doen vaak niet alleen pijn, maar zijn ook dik of stijf. Buigen en/of strekken gaat moeilijk. Je huisarts zal je doorverwijzen naar een reumatoloog. Deze zal je een reumamedicijn voorschrijven. Voldoende beweging is ook belangrijk om zo soepel mogelijk te blijven.

3. Carpaletunnelsyndroom

Als je het carpaletunnelsyndroom hebt, zijn de zenuwen in je pols beklemd. Hierdoor kun je last krijgen van pijn, tintelingen en een doof gevoel. Ook kun je minder kracht hebben in je hand. Bij een op de vier mensen gaan de klachten - eventueel met aanpassingen op het werk - binnen een jaar vanzelf over. Ook behandelen met bijvoorbeeld een spalk, een injectie met ontstekingsremmers of een operatie kan nodig zijn. Bespreek met je huisarts en/of specialist wat voor jou de beste oplossing is.

4. Peesirritatie van De Quervain

Bij pijn aan de zijkant van de pols kan er sprake zijn van een peesirritatie van De Quervain. Deze peesontsteking is genoemd naar zijn ontdekker, de Zwitserse chirurg De Quervain. In sommige gevallen straalt deze pijn uit richting de onderarm of de duim. Dit komt doordat de pezen van de duim geïrriteerd zijn. De klachten kunnen afnemen door het rustiger aan te doen. Ook een pijnstiller of insmeren met een pijnstillende gel kan helpen. Om te voorkomen dat de pols stijf wordt, is het belangrijk om wel te blijven bewegen. Als de pijn blijft, kan een prik met corticosteroïde nodig zijn of een spalk. De huisarts zal je indien nodig doorverwijzen naar een handtherapeut.

5. Peesontsteking

Ook tendinitis - oftewel een peesontsteking - aan de hand is een aandoening die vaak voorkomt. Een vervelende en hinderlijke ontsteking die kan ontstaan door herhaalde bewegingen, overmatige belasting of trauma. Ook kan het komen dat het een bijkomende klacht van een andere reumatische aandoening is. Het is pijnlijk, maar goed te behandelen. Je arts zal je een combinatie van rust, ontstekingsremmende pijnstillers en therapie voorschrijven.

6. Ganglion aan de hand

Een ganglion is een bobbeltje aan de pols of vinger (zie afbeelding bovenaan de pagina). Het wordt veroorzaakt door een uitstulping van de peesschede of van het kapsel dat om een gewricht zit. De bobbel kan plots verschijnen of langzaam zijn ontstaan. In de meeste gevallen geeft een ganglion geen klachten. Soms zorgt het voor een zeurend gevoel of doet het alleen pijn bij bepaalde bewegingen. Een behandeling is niet nodig. Bij de helft van de mensen verdwijnt de bobbel vanzelf weer. Als de ganglion klachten blijft geven, kan een operatie of het leegzuigen van de bobbel nodig zijn. Bespreek de mogelijkheden met je huisarts.

7. Een breuk

Ook een breuk of een breukje in een bot kan veel handpijn veroorzaken. Naast pijn kan je bij een fractuur last hebben van stijfheid, zwelling en verlies van beweging. Als je bijvoorbeeld je vinger hebt gebroken, kun je deze mogelijk niet volledig bewegen. Er zijn verschillende soorten fracturen. Naast een botbreuk kan er ook sprake zijn van band- of peesletsel. De behandeling hangt af van het type breuk.

8. Een verstuiking

Een verstuiking van een vinger komt vooral bij balsporten veel voor. Door er bijvoorbeeld hard een bal tegenaan te krijgen, raken de gewrichtsbanden beschadigd. In de meeste gevallen raken ook de spieren en bloedvaatjes beschadigd. Vaak wordt de vinger dik, blauw en kan hij niet meer goed gestrekt en gebogen worden. Daarnaast doet het pijn door het beschadigde bandje. Bij een kneuzing of verstuiking is het verstandig om de eerste uren te koelen om zwelling te voorkomen. Om de vingers soepeler te maken, kun je een dag na het ontstaan van de verstuiking, starten met oefeningen om het buigen en strekken te oefenen. Overdrijf niet en doe het maximaal drie keer per dag.

9. Triggerfinger

Een triggerfinger - ook wel een haperende vinger of springvinger genoemd - kan een vervelende en pijnlijke aandoening zijn. Het gaat vaak om één vinger, maar soms ook om meerdere vingers, die onvrijwillig samentrekt. De vinger of duim loopt als het ware vast en blijft krom staan. Het buigen of strekken van de vinger geeft een pijnlijk, vervelend gevoel aan de basis van de vinger. Je kan de vinger niet meer recht krijgen, omdat hij is vastgelopen. Een triggerfinger ontstaat wanneer een peesschede ontstoken is. In de meeste gevallen gaat het vanzelf over. Als de klachten niet verdwijnen, kan ook in dit geval een injectie met corticosteroïde helpen. Soms is een tweede injectie nodig.

10. Ziekte van Dupuytren

Als het niet goed lukt om een vinger te strekken en er een bobbel zit bij die vinger in de handpalm dan kan het de ziekte van Dupuytren zijn. Bij deze aandoening ontstaat een streng van bindweefsel in je handpalm en gaat de vinger krom staan. In eerste instantie zal de klacht met een injectie met ontstekingsremmers behandeld worden. Indien het erger wordt, kan het met een kleine operatie worden verholpen. Helaas komt zo'n streng vaak weer terug en is een grotere ingreep nodig. De ziekte is erfelijk en komt vaker voor bij mannen.

11. Jicht

Een andere reumatische aandoening die pijn aan de handen kan veroorzaken, is jicht. Urinezuurkristallen slaan neer in gewrichten, wat zorgt voor een pijnlijke ontsteking. Je handgewricht(en) worden dik, rood, warm en pijnlijk. Het komt vaker voor bij mannen na de 40 jaar. Als vrouwen het krijgen, is dat meestal na de overgang. Medicijnen kunnen helpen om de pijn te verminderen.

12. Het fenomeen van Raynaud

De ziekte van Raynaud - ook wel het fenomeen van Raynaud genoemd - is een hematologische aandoening waarbij de vingers, maar ook de voeten of andere delen van het lichaam koud of gevoelloos aanvoelen. Af en toe veranderen de vingers van kleur. Het bloed trekt uit de vingertoppen en deze worden helemaal wit, soms rood en zelfs blauw. Als de normale circulatie weer op gang komt, gaat dat gepaard met tintelingen en soms ook met zwellingen. De precieze oorzaak van de ziekte is onduidelijk. Het belangrijkste advies is om niet te roken en handen en voeten goed warm te houden.

Heb je ook hand- of polsklachten? Blijf er niet mee lopen, want bepaalde klachten kunnen erger worden, als je niks doet. Ga naar de huisarts, vraag eventueel een verwijzing naar een erkend handtherapeut of een erkend hand-polschirurg. Je herkent een goede handchirurg aan de registratie in het Europese register FESSH.

Auteur 
Bron 
  • Nederlands Huisartsen Genootschap
  • Reuma Nederland