Naar aanleiding van twee brute mishandelingen in een week tijd, formuleerden we de stelling: 'als omstander moet je proberen in te grijpen bij een ruzie of mishandeling'. We hebben uw reacties op een rij gezet.
Uitslag van de stelling: 45% zegt eens, 55% oneens.
'Wat als jij het slachtoffer bent?'
Bijna de helft van de bezoekers op onze website vindt het goed dat je je als omstander bemoeit met een mishandeling in het openbaar. "Ik probeer me altijd voor te stellen hoe het zou zijn als je zélf het slachtoffer bent en niemand grijpt in", reageert Nelleke van de Weg. "We worden ook wel erg bang gemaakt met wat de gevolgen van ingrijpen zouden kunnen zijn."
Jo Boonstra zegt: "Ik zou zeker ingrijpen. Hoewel ik nu mindervalide ben, heb ik meer dan 50 jaar ervaring in vechtsporten. Voor mij is het dan ook gemakkelijker in te grijpen dan voor anderen. Mijn ervaring is dat een handgemeen al snel eindigt. Dit komt waarschijnlijk door de uitstraling die ik en andere ervaren vechtsport beoefenaars hebben."
'Let op je eigen veiligheid'
Het lag dicht bij elkaar, maar de meeste bezoekers op PlusOnline (55%) vinden het niet verstandig dat je je als omstander bemoeit met een mishandeling of ruzie in het openbaar. Zo ook Lee: "Ik heb het één keer gedaan en dat is me slecht bekomen", schrijft zij. "Twee dagen later vier banden plat. Politie doet niks. Je weet niet zeker wie dat gedaan heeft, zeggen ze dan. Nou, ik wist het wel want ze riepen me na: ik weet waar je woont!"
Patricia sluit zich daar bij aan. "Als je ingrijpt heb je grote kans om zelf ook afgetuigd te worden. Dus nee, ik loop er met een grote boog omheen. Filmen of bellen gaat ook niet, want ik heb geen mobiele telefoon. Ouders moeten hun kinderen beter opvoeden en respect bijbrengen. Bovendien moet de politie harder optreden tegen dit soort figuren en niet alleen maar waarschuwen. Oppakken, opsluiten en hele hoge boetes geven.