Plastic in cosmetica, verzorgingsproducten en zelfs voeding
![Microplastic](/sites/default/files/styles/header_image/public/2025-02/gettyimages-1212582603.jpg?h=34b0936a&itok=tYEycNbm)
Onlangs ontdekten wetenschappers dat er in onze hersenen mogelijk enkele grammen microplastics zitten, een hoeveelheid die gelijkstaat aan een hele plastic lepel. Het is nog niet duidelijk hoe schadelijk microplastics voor mensen zijn, maar wetenschappers maken zich zorgen. Let u bij aankoop van producten op de aanwezigheid van microplastics? Laat het ons weten!
Microplastics zijn plasticdeeltjes die kleiner zijn dan 5 millimeter en die onder andere via je voeding in je lichaam terechtkomen. Bij onderzoeken werd bijvoorbeeld microplastic gevonden in schaal- en schelpdieren, groenten en fruit, bier, honing, flessenwater, kraanwater, theezakjes en zeezout. Maar het is ook een toevoeging aan producten die we dagelijks gebruiken, zoals cosmetica, verzorgingsproducten, schoonmaak- en wasmiddelen. Bovendien komt het in ons milieu door plastic zwerfafval, slijtage van autobanden en slijtage van synthetische kleding tijdens het dragen en wassen.
Let u bij op de eventuele aanwezigheid van microplastics bij de producten die u koopt? Laat het ons weten. Scroll verder naar beneden om uw stem toe te lichten.
Wat doen microplastics met je gezondheid?
De impact van micro- en nanoplastics op de menselijke gezondheid is nog grotendeels onbekend. Maar dat microplastics niet goed zijn voor onze gezondheid lijkt duidelijk. Ze kunnen mogelijk leiden tot ontstekingsreacties, DNA-schade en schade aan diverse organen met ziektes als gevolg. Zo zou de aanwezigheid van microplastics mogelijk een rol spelen bij het ontstaan van de Ziekte van Alzheimer. Wat de gevaren precies zijn, wordt nog onderzocht. In oktober 2023 is er wel een Europese wet ingevoerd die ervoor zorgt dat het toevoegen van microplastics aan steeds meer producten tussen nu en 2035 verboden wordt.
Lees ook: hoe zit het met microplastics in thee?
Wat kun je zelf doen?
Maak gebruik van lunchtrommels, herbruikbare flessen en reisbekers als je voedsel of drank meeneemt. En koop zo min mogelijk producten met microplastics. Cosmetica, verzorgings-, schoonmaak- en wasmiddelen kunnen namelijk ook zonder microplastics worden gemaakt. Je herkent ze aan het keurmerk op de verpakking (Europees Ecolabel, Demeterm Cosmos Organic, Nordic Ecolabel, Natrue, Zero plastics inside). Microplastics kun je ook vinden op de ingrediëntendeclaratie, maar dat is soms lastig, tussen die kleine lettertjes op het etiket. een overzicht vind je hier. Makkelijker: scan producten met de Beat the microbeat-app om te ontdekken of er microplastics in zitten.
- RIVM
- AD
- Consumentenbond
Reactie toevoegen