De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waarschuwt in een rapport dat bewerkte vleeswaren het risico op darmkanker vergroten. Zet dit nieuws u aan om minder of geen bewerkt vlees meer te eten? Stem op onze stelling!
Drie of meer plakjes per dag
Voor mensen die ongeveer vijftig gram bewerkt vlees per dag eten, zou het risico op darmkanker met 18 procent toenemen. Dat geldt dus voor consumenten die bijvoorbeeld dagelijks drie plakjes ham of worst op hun boterham leggen. De gemiddelde Nederlander zit daar ruim onder met twintig gram. 18 procent klinkt als een aanzienlijk percentage, maar is dat ook zo?
Basisrisico niet heel hoog
Het Duitse Robert Koch Institut nam de kansen onder de loep: Een Duitse vrouw van 45 jaar heeft 0,30% kans om in de komende 10 jaar met darmkanker gediagnosticeerd te worden. Bij een Duitse man van 65 jaar bedraagt dit risico 2,30%. Nemen we nu de onderzoeksresultaten in beschouwing, betekent dat voor de vrouw een toename van 0,054 procentpunt, naar 0,354% (som: 0,30 * 1,18 = 0,354), en voor de 65 jarige man een toename van 0,41 procentpunt - naar 2,71%.
Van de 63.000 darmkankerdiagnoses in Duitsland per jaar betreft dit voor meer dan de helft 70-plussers. 1 op de 20 mensen krijgt tijdens zijn of haar leven darmkanker, maar meestal gebeurt dit pas op hoge leeftijd.
Conclusie: het basisrisico is dus vrij laag, neemt langzaam toe met leeftijd en een verhoging van 18% over het bestaande risico is geen reden om direct in paniek alle worst weg te gooien.
Medisch journalist Aliëtte Jonkers legt in meer detail uit hoe het precies zit in dit artikel van De Nieuwe Reporter.
Berichten uit de media
Veel media melden dat bewerkte vleeswaren nu in dezelfde categorie kunnen worden geplaatst als roken. Daar is niet iedere gezondheidsexpert het mee eens.
''Worst heeft nu dezelfde status als asbest, plutonium en tabaksrook, qua schadelijkheid voor de gezondheid'' https://t.co/Xwq2s5COkY via @nrc
— Peter Vandermeersch (@pvdmeersch) October 26, 2015
''Dit is dus iemand die het niet begrepen heeft. Het gaat om kracht evidence, niet grootte van het risico.'' https://t.co/jVqWuzkYdE
— Ethiek is overal (@Gert_van_Dijk) October 26, 2015
Wat vindt u? Doe mee met de stelling: 'Bewerkt vlees vergroot de kans op darmkanker, daarom eet ik het niet (meer)'. Bent u het eens of oneens met deze stelling? Geef uw mening linksboven op de pagina.
- Parool
- De Nieuwe Reporter