Stelling: Duits mag niet ontbreken in het lesaanbod van een middelbare school

Getty Images

Het Lorentz Lyceum in Arnhem geeft vwo-leerlingen vanaf komend schooljaar geen Duitse les meer. De reden? Steeds minder leerlingen kiezen het vak in hun profiel.

Een Amsterdamse school ging het Lorentz Lyceum al voor. Daar werd het vak Duits geschrapt, omdat Spaans een relevantere taal zou zijn.

Onverstandig

Paul Sars, hoogleraar Duitse Taal en Cultuur aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, vindt het een onverstandig besluit van de scholen. “Duits schrappen als vak terwijl het de grootste moedertaal is van Europa”, zegt hij tegen dagblad De Gelderlander.

Ook stelt hij dat kinderen tegenwoordig de taal niet oppikken van de Duitse televisie, zoals hun grootouders dat vroeger deden. “Ik heb vier kinderen, maar die horen geen Duits meer, alleen Engels op YouTube. Terwijl je je met een paar woorden Duits al verstaanbaar kunt maken. En de toekomst is aan het grensoverschrijdend werken.”

Spaans en Chinees

Anderen snappen de keuze van de scholen wel. "Hoeveel Duitse scholen geven les in Nederlands? En hoeveel Duitse leerlingen kiezen als het mogelijk is ervoor om Nederlands te leren? Het moet wel van twee kanten komen”, klinkt het bijvoorbeeld op social media. Ook zou het een logisch gevolg zijn van de opkomst van de vakken Chinees en Spaans op middelbare scholen.

Wat vindt u? Is het een goede zaak dat scholen Duits afschaffen als vak, of mag het volgens u niet in het lesaanbod van een school ontbreken? Reageer op onze stelling. 

Auteur