Het aantal boetes voor kleine snelheidsovertredingen loopt explosief op. Ook flitspalen worden ieder jaar winstgevender, zo blijkt uit cijfers. Geldklopperij? Moet de politie zich meer richten op asociaal rijgedrag? Of is het wel goed dat mensen stevig worden gedwongen de juiste snelheid te rijden?
Niet één, maar zelfs twee opmerkelijke berichten in het nieuws: er is een flitspaal in Hilversum die iedere 5 minuten een overtreding vastlegt: 12 boetes per uur, 102.966 boetes per jaar, goed voor ruim 6 miljoen euro 'opbrengst'.
En wat te denken van kleine snelheidsovertreders? Ook wie slechts 1 kilometer per uur te hard rijdt, is dankzij nieuwe, super nauwkeurige verkeerscamera's de sigaar. In 2016 zijn in totaal maar liefst 3,1 miljoen bekeuringen uitgedeeld voor snelheidsoverschrijdingen tot en met 5 kilometer per uur, tegen 2,4 miljoen in 2014: een stijging van 31 procent. 69.000 van die automobilisten kregen in 2016 een boete omdat ze daar - na meetcorrectie - maar 1 kilometertje per uur te hard reden, tegen 12.000 in 2014.
Politiebond geschokt
,,Belachelijk”, vindt Geert Priem, voorzitter van politievakbond ANPV. ,,Soms is het nodig om een paar kilometer per uur harder te rijden, bijvoorbeeld om veilig in te halen of om een gevaarlijke situatie te voorkomen. Dit frustreert mensen. Het is een verkapte vorm van belasting. Ook schaadt dit het gezag en de geloofwaardigheid van de politie. Het is veel belangrijker om huftergedrag harder aan te pakken, zoals bumperkleven en rechts inhalen.”
Uw mening
Bent u het eens met meneer Priem? Worden 'snelheidsduivels' veel te hard aangepakt? Zouden er minder flitspalen, maar meer agenten moeten komen om juist asociaal gedrag zoals bumperkleven en verkeerd inhalen te bestraffen? Of gaat het wel goed zo? Vindt u juist dat het goed is om snelheidsovertreders stevig te bestraffen, vanwege de afschrikwekkende werking die ervan uitgaat?