Vanaf juli 2019 krijgen inwoners van Utrecht uit milieuoogpunt geen huis-aan-huisbladen meer in de bus, tenzij ze hiervoor een sticker aanvragen. Uitgevers van huis-aan-huisbladen vrezen dat meer steden dit voorbeeld volgen en hebben in een brief aan minister Arie Slob (Media) hun zorgen geuit. Wat vindt u, moeten huis-aan-huisbladen blijven bestaan?
Met de maatregel hoopt het college van B&W van Utrecht papierverspilling tegen te gaan. Hierdoor krijgen inwoners geen drukwerk – reclamefolders en huis-aan-huisbladen – meer in de brievenbus. Een mooi streven, maar het besluit is niet in goede aarde gevallen bij uitgevers van huis-aan-huisbladen. De belangenclub van de Nederlandse Nieuwsblad Pers (NNP) noemt dit “ondoordacht gemeentelijk milieubeleid waardoor de lokale journalistiek het loodje gaat leggen.”
De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) steunt de lokale kranten en de NNP en geeft aan dat deze partijen het al moeilijk genoeg hebben door de macht van bijvoorbeeld Google en Facebook op de Nederlandse reclamemarkt.
Contraproductief
Uit recent onderzoek blijkt dat bijna acht miljoen Nederlanders wekelijks een huis-aan-huisblad lezen. Hiermee is dit een van de populairste media voor inwoners om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen in hun eigen regio. Bovendien stelt de NNP dat maatregelen zoals die in Utrecht contraproductief werken, omdat veel gemeenten hun inwoners via huis-aan-huisbladen informeren over belangrijke zaken.
Vindt u huis-aan-huisbladen een belangrijke en prettige manier om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen in uw regio/woonplaats? Of kunt u dit nieuws ook online volgen? Laat het ons weten.