Supermarkten zijn vanaf maandag 5 oktober twee uur per dag exclusief geopend voor senioren en andere mensen met een kwetsbare gezondheid. Vindt u dat een goede zaak?
Het kabinet maakte tijdens de persconferentie van maandag 28 september bekend dat supermarkten en grote levensmiddelenwinkels speciale winkeltijden in moesten voeren voor kwetsbare groepen. Het betreft mensen van zeventig jaar of ouder of mensen die jonger zijn, maar kampen met gezondheidsproblemen, zoals een hart- of longaandoening.
Wanneer?
Het eerste ouderenuur is bij elke supermarkt hetzelfde, namelijk van 7.00 tot 8.00 uur. Het tweede uur mogen winkels naar eigen inzicht invullen, dat is bij sommige supermarkten ook 's middags of 's avonds. Albert Heijn heeft al bekendgemaakt de twee seniorenuren direct achter elkaar aan te plakken, dus van 7.00 tot 9.00 uur. Bij Jumbo verschilt het per filiaal.
Onnodig
ANBO is geen voorstander van het seniorenuur. De seniorenbond noemt het 'stigmatiserend en onnodig'. Bovendien zou het niet werken, omdat veel ouderen juist thuiszorg krijgen in de ochtend en op dat moment niet naar de supermarkt kunnen gaan. "Als iedereen zich houdt aan de 1,5 meter richtlijn, dan moeten ouderen en mensen met een kwetsbare gezondheid ook gewoon boodschappen kunnen doen wanneer dat hun het beste past", stelt directeur Liane den Haan.
Een uitkomst
Tijdens de eerste coronagolf in maart voerden enkele supermarkten ook een seniorenuur in. Vlak daarvoor vroegen we Pluslezers op deze site of zij zo'n ouderenuur een goed idee vonden. 91 Procent van de 7550 respondenten was het toen met de stelling eens. Het verschil met nu is wel dat de schappen destijds regelmatig leeg waren, omdat boodschappen werden gehamsterd. Veel Pluslezers vonden dat ouderen als eerste de kans moesten krijgen om boodschappen te kopen.
Stelling
Bent u blij dat het ouderenuurtje weer terug is? Omdat u zich daardoor veiliger voelt? Of vindt u het onzin, onhandig of zelfs stigmatiserend? Reageer op onze stelling.