Vakbond CNV pleit ervoor om de winstbelasting te verhogen. Bedrijven als Shell en de NAM maken megawinsten door hoge tarieven en de inflatie. Om de gevolgen van de huidige energiecrisis op te vangen kan dat geld dan terugvloeien naar de consument. Vindt u dit een goed idee?
Acht van de grootste olie- en gasbedrijven ter wereld maakten samen in het afgelopen kwartaal ruim 112 miljard dollar winst. Bij Saudi Aramco werd in 91 dagen 48 miljard dollar verdiend. Shell pakte 18 miljard. Het meeste wordt daarna in eigen aandelen geïnvesteerd.
De oorlog in Oekraine woedt verder en de Russen willen geen gas meer leveren, waardoor consumenten de dupe worden: de kosten beginnen de pan uit rijzen. De mensen zouden financieel geholpen kunnen worden door o.a. gas- en aardoliebedrijven een hogere winstbelasting te laten betalen over hun crisiswinsten: de zogeheten bofbelasting. Staatssecretaris Marnix van Rij van Financiën noemde dat in juli nog 'niet uitvoerbaar', maar elders in Europa worden dit soort maatregelen inmiddels al ingevoerd.
De keerzijde: bedrijven betalen al belasting en winst maken is niet strafbaar. Extra belastingregels invoeren duurt in de regel twee jaar. Bovendien zijn de hoge prijzen ook een prikkel om sneller te verduurzamen. Maar CNV-voorzitter Fortuin vindt een tijdelijke extra belasting goed te rechtvaardigen. "Nog niet zo lang geleden heeft de overheid in het kader van de coronacrisis het bedrijfsleven met miljarden ondersteund. De bedrijven die nu heel veel verdienen, zouden een gebaar terug kunnen doen."
Coalitie en het kabinet zullen verder onder meer moeten bepalen wat er gebeurt met de huidige maatregelen om de koopkrachtpijn te dempen, zoals de lagere accijns op brandstof en btw op de energierekening. Ministers leggen de bal ook bij werkgevers om de lonen te verhogen om burgers te helpen nu de prijzen flink stijgen: „Niet alles kan van de overheid komen.” Maar een hogere winstbelasting lijkt nu wel degelijk tot de mogelijkheden te behoren.
Vindt u dat een goed idee? Zouden deze bedrijven een hogere belasting moeten afdragen om de impact van de crisis op consumenten te verzachten, of is het juist onrechtvaardig om ze op deze manier te 'straffen' voor hun succes?
Reactie toevoegen