Het zijn hoogtijdagen voor videobel-apps nu we met z’n allen thuis moeten blijven. Voor veel mensen is beeldbellen een fijne manier om in contact te blijven met familie en vrienden. Hoe staat u tegenover videobellen?
Ook steeds meer zorgprofessionals maken gebruik van beeldbellen. Huisartsen, fysiotherapeuten en tandartsen werken met het zogenaamde e-consult. Ze moeten wel, want fysiek contact met patiënten mag alleen wanneer het uiterst noodzakelijk is.
En ook in verpleeghuizen die momenteel gesloten zijn voor bezoek, is bellen met beeld nu razendsnel in opkomst. Bewoners zijn op die manier toch een beetje in contact met naasten. "Zodra mevrouw De Wit haar man ziet, begint ze te praten, alsof hij in de huiskamer zit", zegt NRC.
Veiligheid
Maar lang niet iedereen is fan van beeldbellen, want de veiligheid komt nog weleens in het geding. Zo lag afgelopen week videobeldienst Zoom onder vuur vanwege meerdere privacyproblemen. En ook HouseParty, een app die met name door jongeren wordt gebruikt, werd ervan beticht onveilig te zijn.
Digivaardig
Voor anderen is beeldbellen simpelweg nog een brug te ver. Zo schrijft Plusredactrice Lenny Langerveld over haar 92-jarige vader: “We proberen hem vertrouwd te maken met beeldbellen via Skype, maar hij snapt er niets van. Hij heeft een paar jaar geleden een computer aangeschaft, maar het ding staat te verstoffen op zijn bureau.”
Stelling
Doet u nu aan beeldbellen? Reageer op onze stelling.
Voor wie zich wil oriënteren op beeldbellen zijn er een aantal handige overzichten beschikbaar. Op deze website vindt u drie gratis computergidsen die u stap voor stap op weg helpen: Contact houden via Facetime, Skype en Whatsapp.