Een derde van het voedsel in Nederland belandt tussen het afval. Ook al is het een doelstelling van de overheid; de verspilling wordt niet minder. Gooit u weleens eten weg?
De doelstelling was om 20 procent minder voedsel te verspillen in de periode 2009-2015. Dat is niet gelukt. Sterker nog, minder dan een procent van deze doelstelling is waargemaakt, meldt het onderzoeksprogramma De Monitor.
Consument
Natuurlijk wordt er veel eten en drinken weggegooid in restaurants en hotels. Maar de grootste verspiller is nog altijd de consument, zo blijkt uit het onderzoek. Gemiddeld gooien we tussen de 40 en 45 procent van ons voedsel weg. We koken te grote porties of bewaren het eten niet op de goede plek. Ieder huishouden kan 300 tot 400 euro per jaar besparen door minder te kopen en weg te gooien. Van oud brood kan je bijvoorbeeld nog wentelteefjes maken.
Supermarkten
Maar er is nog een verklaring voor de voedselverspilling. Steeds meer supermarkten plakken een houdbaarheidsdatum op verse groente en fruit. En doordat consumenten vaak de langste houdbaarheidsdatum kiezen, blijven veel producten in de schappen liggen die later worden weggegooid.
Verder zijn ook voedselproducenten grote verspillers, zoals tomatentelers. Zij gooien tomaten weg die goed van smaak zijn maar bijvoorbeeld niet voldoen aan de kwaliteitseisen qua vorm, kleur en grootte.
En u?
Betrapt u uzelf ook regelmatig op het weggooien van eten en drinken? Laat uw stem achter en geef hieronder een reactie.