Huizen verlicht met honderden of zelfs duizenden kerstlampjes. Het gebeurt steeds vaker, omdat er technisch meer mogelijk is en feestverlichting goedkoper wordt. Maar niet iedereen vindt dat een goede ontwikkeling. Moeten er volgens u regels komen voor huiseigenaren die hun gevel versieren?
In Amsterdam is de discussie rondom kerstverlichting momenteel gaande, nadat de gemeente het voorstel van een meldplicht op tafel legde. Het idee is dat iedereen die op meer dan 1 vierkante meter of meer dan 10 procent van zijn gevel feestverlichting aanbrengt, dat voortaan moet melden bij een lichtjesloket. Verder mag er alleen gebruik worden gemaakt van led-verlichting of lampjes die net zo energiezuinig zijn en 's nachts moet de verlichting uit.
De reden: er wordt nu geen maat gehouden met feestverlichting. Dat resulteert in een druk straatbeeld met te veel prikkels.
Zeurpiet
Ook op andere plekken in het land woedt een zelfde discussie. Zo stelde een verhuurder in Leiderdorp dat zijn huurders de uitbundige kerstverlichting weg moesten halen, want: brandgevaarlijk. Het echtpaar dat er woont, versiert het huis jaarlijks aan de buitenkant met kerstbomen, sterren en een kerstman in zijn slee.
Kerstgevoel
Buurtbewoners snappen niets van de reactie van de verhuurder, zij vinden de versiering prachtig, het geeft hen een echt kerstgevoel. Een verbod op de verlichting is volgens hen 'belachelijk' en de verhuurder is een 'zeurpiet'.
Uw mening
We zijn benieuwd naar uw mening. Vindt u het echt te gek worden met de wildgroei aan kerstverlichting op de gevels van huizen? En zijn regels volgens u nodig? Of geniet u juist van feestverlichting en vindt u regels betuttelend? Reageer op onze stelling.