Gasvorming in maag en darmen
Getty Images
Niets is zo vervelend als een opgeblazen gevoel. U ervaart een enorme druk op uw buik en dat is niet alleen maar omdat uw broek ineens drie maten te klein is. Bijna 20 procent van de mensen heeft er wel eens last van. Vooral vrouwen. Gelukkig kunt u het meestal gemakkelijk verhelpen.
Normaal gesproken is in het maag-darmkanaal niet meer dan 100 tot 200 milliliter gas aanwezig. Om dit darmgas te lozen laat u dagelijks zo'n 10 tot 20 'windjes'. U merkt hier niets van. De hoeveelheid gas in de darmen is afhankelijk van onder andere uw voeding en de darmflora.
Opgeblazen gevoel
Als de bewegingen van de maag en de darmen om het voedsel te verteren, niet goed werken kunt u last krijgen van een opgezet op opgeblazen gevoel. U voelt dan een soort druk op de maag en darmen. Vaak heeft u ook een vol gevoel. Sommige mensen zijn daarnaast misselijk of hebben wat pijn in de bovenbuik.
Een opgeblazen gevoel kan ontstaan als u te veel hebt gegeten, maar ook een verstoorde lediging van de maag, lactose-intolerantie, coeliakie of het prikkelbare darmsyndroom kunnen een oorzaak zijn.
Oorzaken
Verschillende factoren hebben invloed op een verstoring in de darmflora. U kunt hierbij denken aan ouderdom, stress, alcohol, roken, bepaalde voeding en medicijngebruik. De belangrijkste oorzaken van een opgeblazen gevoel zijn:
- teveel lucht inslikken (als gevolg van stress, kauwgomgebruik, roken, snel praten of snel eten en drinken)
- slechte vertering en opname van voedingstoffen (onoplosbare vezels en onverteerbaar zetmeel)
- bepaalde voedingsmiddelen die veel lucht bevatten (frisdrank, bier, slagroom, souflé, brood)
Voorkomen
Door de oorzaken van teveel gasvorming in het maag-darmkanaal te vermijden kunt u vaak heel gemakkelijk een opgeblazen gevoel voorkomen. Door rustig te eten, te drinken, te praten en goed te kouwen slikt u minder lucht in.
Stoppen met roken kan de klachten ook verminderen, evenals het gebruik van paracetamol in plaats van andere (gasvormende) pijnstillers. Sommige mensen hebben minder klachten als ze minder stress hebben. Zorg dus voor voldoende ontspanning en beweeg regelmatig.
Een lege darm veroorzaakt gasvorming. Daarom is het belangrijk om geen maaltijd over te slaan. Geef de voorkeur aan meerdere kleine maaltijden per dag boven drie grote maaltijden. Daarnaast kunt u proberen uit te zoeken welke producten bij u extra gasvorming veroorzaken.
Producten die vaak extra gasvorming geven zijn:
- Nieuwe aardappelen, prei, peulvruchten, kool, uit, paprika, spruitjes, knoflook
- Pruimen, meloen, radijs, onrijp fruit
- Gerechten met ei
- Grote hoeveelheden suiker en vet, maar ook bepaalde suikervervangers
- Noten, kokos, scherpe kruiden en specerijen
- Bier en koolzuurhoudende dranken
Er zijn ook producten op de markt die een opgeblazen gevoel of winderigheid tegengaan. Ook probiotica kan uitkomst bieden.
Ernstig?In de meeste gevallen hoeft u zich geen zorgen te maken over een opgeblazen gevoel, vaak ligt er iets onschuldigs aan de basis. Gaat u opgezette buik echter gepaard met een van de volgende zaken, dan kunt u beter even contact met een huisarts zoeken:
Ernstig?In de meeste gevallen hoeft u zich geen zorgen te maken over een opgeblazen gevoel, vaak ligt er iets onschuldigs aan de basis. Gaat u opgezette buik echter gepaard met een van de volgende zaken, dan kunt u beter even contact met een huisarts zoeken:
- Bloed bij de ontlasting
- Wakker worden door de opgezwollen buik
- Plots gewichtsverlies zonder aanwijsbare reden
- Koorts
- Bloedarmoede
- Abnormale pijn in de buik
Bron
- Nederlands Huisartsen Genootschap
- Goed Gevoel
- Rennie