Zelfcompassie: zet uw innerlijke criticus opzij
Continu kritisch naar uzelf kijken, levert een hoop stress op. Van wat milder zijn, wordt u gelukkiger. En het is ook nog eens gezond. Maar hoe krijgt u dat voor elkaar? Milde tips voor als u wilt afvallen, voor het sporten en voor op uw werk.
Milde tips als u wilt afvallen
- Neem er de tijd voor. Wie fanatiek gaat lijnen met een crashdieet, houdt het meestal niet vol en bovendien komt u na afloop meestal snel weer aan.
- Streef naar een haalbaar doel en een normaal gewicht voor uw lengte en leeftijd. Bereken uw BMI voor een indicatie wat voor jou een gezond gewicht is.
- Sta uzelf af en toe een ‘fout hapje’ toe, maar eet het dan wél met aandacht: ga ervoor zitten en proef. Uit onderzoek van onder andere de Wageningen University blijkt dat een klein schaaltje chips dat met aandacht wordt gegeten net zoveel voldoening geeft als een hele zak die zonder aandacht wordt gegeten. Zo houdt u de porties klein en heeft u er toch voldoening van.
Milde tips voor het sporten
- Wees niet te streng voor uzelf en geef de moed niet meteen op als u het sporten eens een paar dagen hebt laten versloffen. Een ijzeren regime is nergens voor nodig.
- Beweeg niet te intensief. Het is beter dat u op ongeveer 60 procent van uw maximale hartslag traint (u kunt er dan nog gewoon bij praten), omdat u het dan langer volhoudt. Uw maximale hartslag berekent u door uw leeftijd van 220 af te trekken.
- Bewegen geeft een goed humeur. Doe het dus júist als u zich futloos of chagrijnig voelt en er geen zin in hebt. Na afloop voelt u zich intens tevreden. Elke dag een uur wandelen kan ook al enorm helpen en is goed voor de conditie.
Milde tips voor op uw werk
- Vergelijk uzelf niet steeds met anderen, u bent niet met een wedstrijd bezig.
- Realiseer u dat iedereen om u heen weleens bluft en heus niet zo geweldig presteert als u denkt.
- Accepteer dat er mensen zijn die hun werk inderdaad beter doen dan jij en bewonder ze gewoon.
- Denk nooit dat de boel instort zonder jou. Dat is niet zo. Echt niet.
- Zeg af en toe eens 'Het is maar werk' tegen uzelf.
- Vergeet niet te kijken naar waar u goed in bent.
- Vergeef uzelf uw eigen fouten. Niet iedereen loopt ermee te koop, maar elk mens maakt ze.
Om te lezen
- Zelfcompassie van Kristin Neff.
- Mindfulness en zelfcompassie van Christopher Germer.
- Omarm jezelf, de weg naar zelfcompassie van Gijs Jansen.
- Vijftig manieren om jezelf te troosten zonder eten van Susan Albers.
Workshop
Margreeth Eisma geeft samen met Mieke Meulmeester de workshop zelfcompassie, ontwikkeld door henzelf in samenwerking met Roos Vonk. Margreeth Eisma: "Deelnemers zijn vaak al heel verbaasd als ze elkaar zien: allemaal leuke vlotte mensen van wie ze nooit gedacht hadden dat die met zichzelf worstelden. Het zijn vaak de perfectionisten onder ons, de mensen die alle ballen tegelijk in de lucht willen houden en die vinden dat ze overal goed in moeten zijn, die last hebben van een interne criticus."
Als u aan zichzelf werkt en probeert tot meer zelfcompassie te komen, gaat het om een soort ui waar u steeds een laagje van afpelt tot u bij de kern komt, zegt Margreeth Eisma. "Het eerste wat u eigenlijk moet doen, is de interne criticus in uzelf herkennen en op een zijspoor zetten. Wie is het eigenlijk, wat zegt hij en waar komt hij vandaan? U moet leren onbelangrijk te maken wat hij zegt, het voor kennisgeving aan te nemen. In plaats daarvan kijkt u naar wat u wél belangrijk wilt maken."
Gelukkig voelen
Volgens Margreeth Eisma denken veel mensen dat zelfcompassie niet goed voor u is. Dat het einde zoek is als u eenmaal gaat accepteren dat u bijvoorbeeld te dik bent – omdat u dan op de bank gaat hangen met een grote zak chips en u zich onbekommerd gaat volproppen. "Maar dat gebeurt helemaal niet. Wie veel kritiek op zichzelf heeft, voelt zich ongelukkig. En wie zich ongelukkig voelt, heeft vaak alleen daarom al de neiging om veel te eten of te drinken. Leert u van zichzelf te houden, dan zorgt u vanzelf ook goed voor uzelf."
- Plus Magazine