Niet alleen pijn op de borst, maar ook minder bekende klachten
Snel handelen is altijd belangrijk bij een hartinfarct, want dat beperkt de schade aan het hart. Maar dan moet je de symptomen wel herkennen. Naast de bekende drukkende pijn op de borst, hebben vrouwen vaak andere klachten die kunnen duiden op een hartaanval.
Bij een hartinfarct (ook wel hartaanval genoemd, of in medische termen myocardinfarct) raakt de hartspier beschadigd omdat deze een tijd te weinig zuurstof krijgt. In veel gevallen komt dit door trombose; een ongewenst bloedstolsel. Bij een hartinfarct sluit een bloedstolsel één van de takken van de kransslagaders van het hart helemaal af. Maar liefst 73.000 mensen per jaar krijgen zo'n arteriële trombose. Het deel van het hart dat achter de verstopping ligt krijgt geen zuurstof, en kan afsterven. Pijn op de borst is waarschijnlijk het bekendste signaal. Een drukkende, beklemmende pijn midden op de borst die - ook als je rustig aan doet - blijft voortduren, kan duiden op een hartinfarct.
Gratis brochure
Wist je dat een hartinfarct meestal wordt veroorzaakt door trombose? Cardioloog Martin Hemels legt in de nieuwe brochure van de Trombosestichting uit hoe dat precies zit.
De pijn kan uitstralen naar je hals, de bovenarm, kaken, de rug en de maag en soms ga je ook transpireren of voel je je misselijk en moet je overgeven. Deze klachten doen zich zowel bij vrouwen als bij mannen vaak voor bij een hartinfarct.
Minder bekende klachten
Voor vrouwen geldt dat zij vaker andere klachten hebben dan mannen. Zij kunnen bij een hartinfarct last hebben van deze minder bekende klachten:
- pijn tussen de schouderbladen, in de bovenbuik, kaak, nek of rug
- koorts, zweten
- extreem moe
- onrust, angst
- duizelig
- kortademig
Wanneer naar de huisarts?
Ben je al een tijd heel moe, zonder dat je weet hoe dat komt? En heb je bij stress of emoties last van pijn op de borst of hartkloppingen? Vrouwen denken nog wel eens dat hun hartklachten komen door spanningen of de overgang. En dat kan ook het geval zijn, maar dergelijke klachten kunnen ook te maken hebben met een probleem met het hart. Zeker als je risicofactoren voor hart- en vaatziekten hebt of als er hart- en vaatziekten voorkomen in je directe familie, is het goed om alert te zijn.
Twijfel je over wat de oorzaak van je klachten is? Ga dan een keer bij je huisarts langs. Bel direct 112 als hartklachten ook in rust langer duren dan 5 minuten.
- Nederlands Huisartsen Genootschap
- Hartstichting