Smartphone smeriger dan openbaar toilet

Getty Images

Smartphones, en dan met name de touchscreens ervan, bevatten doorgaans meer bacteriën dan het gemiddelde openbare toilet. Zo maakt u uw smartphone goed schoon!

In de zorg, waar strenge hygiëneregels gelden, wordt één onderdeel steevast vergeten: de smartphone. Dat blijkt uit een onderzoek van beroepsvereniging V&VN naar smartphonegebruik in de zorg. De beroepsvereniging concludeerde dat ruim een derde van de ondervraagden de smartphone nooit of slechts een paar keer per jaar schoonmaakt. ‘De telefoon lijkt wel het nieuwe vaatdoekje. Je realiseert je niet hoe vies het kan zijn’, aldus V&VN-directeur Sonja Kersten.

Broeinest van bacteriën

Geld, deurklinken, trapleuningen… als u bedenkt welke voorwerpen we allemaal met onze handen aanraken, is het niet vreemd dat smartphones een broeinest van bacteriën zijn. We gebruiken de handige apparaatjes namelijk overal, zelfs op het toilet.

Hierdoor komen er niet alleen bacteriën van de huid en luchtwegen – die in principe niet schadelijk zouden zijn voor de gezondheid – op het scherm, maar ook bacteriën van uitwerpselen. Breng deze samen op een voorwerp dat warmte opwekt en u hebt al snel een enorme hoeveelheid bacteriën. Volgens verschillende onderzoeken bevatten smartphones dan ook ruim 18 procent meer bacteriën dan deurklinken en doorspoelknoppen van een gemiddeld openbaar toilet.

Zo maakt u uw smartphone schoon

Het beste is om uw smartphone elke dag schoon te maken. Hiervoor kunt u gewoon een microvezel doekje gebruiken. Microvezel laat namelijk geen krasjes achter en verwijdert de meeste bacteriën. Vetvlekken zijn te verwijderen door zachtjes ronde poetsbewegingen op het scherm te maken. Eventueel kunt u het doekje ook eerst vochtig maken.

Desgewenst kunt u ook speciale (vochtige) schermreinigingsdoekjes of -sprays kopen. Hiermee krijgt u uw smartphone doorgaans nog beter vet- en bacterievrij dan met een microvezeldoekje. Maar wat u ook gebruikt, zorg ervoor dat u niet te veel druk op het scherm uitoefent.

Wat u in geen geval moet gebruiken, zijn middelen als ammoniak of alcohol. Ze zijn weliswaar heel effectief tegen bacteriën, maar niet echt goed voor uw smartphone.

Auteur 
Bron 
  • Volkskrant
  • NOS