Je leent je telefoon even uit aan een onbekende die er vervolgens mee verdwijnt. De telefoonverzekering zal deze diefstalschade niet vergoeden, omdat schade tijdens bruikleen is uitgesloten.
Dat blijkt uit een bindende uitspraak van de Geschillencommissie van het Kifid. Een vrouw heeft een telefoonverzekering afgesloten met diefstaldekking. Op een station raakt ze in gesprek met twee mannen. Eentje vraagt of hij haar telefoon mag lenen om even te bellen. De vrouw geeft de telefoon aan de man en ze praat verder met de andere man.
Op een gegeven moment merkt de vrouw dat de man met haar telefoon is weggelopen. De andere man loopt ook weg om zijn vriend te zoeken. De vrouw verliest beide mannen uit het oog en haar telefoon krijgt ze niet meer terug. Een dag later doet ze aangifte van diefstal en ze claimt de schade bij haar verzekering. Als de verzekeraar uitkering weigert, stapt ze naar het Kifid.
Schade
De vrouw meent dat haar telefoon gestolen is. Een onbekende heeft haar telefoon meegenomen zonder haar toestemming. Ze heeft geen afspraken gemaakt over uitlenen. Ook is het geen bruikleen, want dat is nooit voor onbepaalde tijd. De mannen waren er duidelijk op uit om haar telefoon te stelen.
De verzekeraar vindt het wel bruikleen. De vrouw heeft haar telefoon uitgeleend met de bedoeling dat ze hem weer terug zou krijgen. Omdat de man de telefoon niet heeft teruggegeven, is er sprake van schade tijdens bruikleen. Dat valt niet onder de diefstaldekking.
De Geschillencommissie vindt het vervelend dat mensen op slinkse wijze misbruik hebben gemaakt van het vertrouwen van de vrouw. Maar, de vrouw heeft haar telefoon vrijwillig aan een onbekende gegeven. Dit kan worden gezien als bruikleen. Dat zij de telefoon niet heeft teruggekregen van de man is dus schade tijdens bruikleen. Het is daarom terecht dat de verzekeraar de uitkering weigert.