Mijn moeder is dit jaar overleden in België. Wij moeten daarom in België erfbelasting betalen; dat hoeft dan toch niet meer in Nederland?
Ik begrijp uit uw vraag dat u (en uw eventuele broers en zussen) zelf in Nederland woont (wonen). Nederland kent voor de Successiewet het zogenoemde woonplaatsbeginsel. Dit betekent dat Nederland erfbelasting heft als de erflater in Nederland woonde op moment van overlijden. Om te voorkomen dat mensen op een eenvoudige manier de in de Successiewet genoemde heffingen zouden kunnen ontlopen door in het buitenland te gaan wonen, is er in de Successiewet echter een aantal ficties opgenomen. Zo is er een fictie die bepaalt dat een Nederlander die binnen tien jaar nadat hij/zij buiten Nederland is gaan wonen, schenkt of komt te overlijden, toch geacht wordt in Nederland te hebben gewoond.
Als uw moeder dus al meer dan 10 jaar buiten Nederland heeft gewoond, is in Nederland geen erfbelasting verschuldigd. Dit is ook niet het geval als uw moeder bezittingen, zoals onroerend goed, had in Nederland; dit, omdat het zogenoemde recht van overgang in 2010 uit de Successiewet is verdwenen.
Is uw moeder korter dan 10 jaar geleden uit Nederland vertrokken en heeft zij de Nederlandse nationaliteit dan mag Nederland in principe ook heffen. Om eventuele dubbele belasting te voorkomen, bestaan er verdragen ter voorkoming van dubbele belasting. Nederland en België kennen zo’n verdrag voor de erfbelasting niet. In dat geval kan een beroep worden gedaan op het Besluit voorkoming dubbele belasting dat er voor zorgt dat de Belgische- en Nederlandse erfbelasting met elkaar verrekend kunnen worden; dit beperkt in veel gevallen de dubbele belasting.