Schenkingen in zicht van overlijden

Mannen overleggen met elkaar
Getty Images

Ik wikkel de nalatenschap af van mijn oom en nu zie ik dat hij een paar maanden voor zijn overlijden twee behoorlijk grote schenkingen heeft gedaan aan twee van zijn erfgenamen. Hoe moet ik hier mee omgaan voor de erbelasting?

Allereerst moet u bekijken of er met betrekking tot de schenkingen is vastgelegd dat deze bij overlijden moeten worden ingebracht in de nalatenschap. Dit kan bij de schenking zijn gebeurd of dit kan in het testament van oom zijn opgenomen. Als dat het geval is zult u daar dus rekening mee moeten houden. Dit heeft overigens in principe  geen gevolgen voor de erbelasting, maar wel voor hetgeen de verschillende erfgenamen uit de nalatenschap zullen ontvangen.

Voor de erfbelasting moet u rekening houden met het volgende. Nu er sprake is van schenkingen binnen 180-dagen voor het overlijden, tellen deze schenkingen voor de hoogte van de erfbelasting mee bij de erfenis die ontvangen wordt. 

Ik weet niet of dit bij uw oom het geval was, maar we zien dit met enige regelmaat, wanneer iemand een slechte uitslag heeft gekregen of een beperkte levenshorizon heeft. Het achterliggende idee is dan meestal om nog snel wat te schenken, zodat er later minder erfbelasting verschuldigd is. Echter, de fiscus heeft hier ‘een stokje voor gestoken’ door het opnemen van de zogenoemde 180-dagen regeling in de Successiewet. Het doel van belastingbesparing wordt hierdoor pas bereikt als de schenker na de schenking nog tenminste een half jaar blijft leven. 

De enige uitzondering op deze regel zijn schenkingen ter grootte van de eenmalig verhoogde vrijstelling die ouders aan hun kinderen, die tussen de 18 en 40 jaar zijn, mogen doen. Deze eenmalig verhoogde schenking binnen 180 dagen voor het overlijden, wordt dus niet opgeteld bij de fiscale erfenis.

Mr. Nicole Goud
Mr. Nicole Goud

Mr. Nicole Goud is fiscalist en jurist. Zij is ruim 15 jaar als belastingadviseur werkzaam geweest, heeft daarna een aantal jaren gewerkt binnen de advocatuur en als auteur bij een opleidingsbedrijf voor financiële dienstverlening op het gebied van o.a. erfrecht, familierecht, en het fiscale recht (erf- en schenkbelasting, inkomstenbelasting, bedrijfsopvolging). Ook heeft zij ervaring in de notariële boedelpraktijk. Sinds 2015 is zij eigenaar van Akto, uw erfcoach en meer (www.akto.nu) en houdt zij zich vooral bezig met alle juridische, fiscale en financiële aspecten die zien op de voorbereiding en de afwikkeling van nalatenschappen. Sinds 21 maart 2019 is zij ook RegisterExecuteur.

Auteur