Denk aan Halloween (31 oktober) en je ziet uitgeholde pompoenen als lampionnen. Bij de pompoenkwekerijen zijn ze rond die tijd op hun mooist.
Pompoenen
Ze heten Turkse muts, Lady Godiva, Plat Wit Boer of Red Kuri en ze zijn oranje, bruin, geel, donkergroen, lichtblauw, zwart-wit of gestippeld. En er gaat een wéreld aan verhalen achter schuil.
Pompoenkweker Sander Sanders uit het Brabantse Sprang-Capelle (bij Waalwijk) weet over alle tweehonderd pompoen- en kalebassoorten die in zijn kleurrijke kwekerij staan of hangen wel iets te vertellen. “De Red Kuri kent iedereen”, zegt Sanders. “Dat is de pompoen die in de supermarkten verkocht wordt. De Butternut smaakt nootachtig. Het vruchtvlees van de Vegetable Spaghetti haal je er als lange spaghettislierten uit. De muskaatpompoen kun je rauw eten. En de sponskalebas gebruiken ze in India om schoenen mee te poetsen.”
In de jaren zestig nam Sanders het tuinbouwbedrijf in bonen, tomaten, wortels en komkommers van zijn vader over. Maar hij wilde liever iets specialers. Die kans kwam toen veel Turkse en Joegoslavische gastarbeiders in de schoenindustrie rond Waalwijk gingen werken. Zij vroegen naar pompoenen, dus ging Sanders pompoenen kweken. En hij raakte eraan verslingerd. “Een veelzijdiger groente dan de pompoen is er niet – je kunt er soep van maken, frietjes, spaghetti, taart of pudding, je kunt ’m koken, pureren, bakken of frituren. En hij is ook nog eens makkelijk te telen.”
Makkelijk, maar wel bewerkelijk. Elk voorjaar plant de pompoenkweker duizenden zaadjes in kleine potjes in de kas. Na ijsheiligen (half mei) haalt hij de plantjes uit de potjes om ze buiten in de grond te zetten. De flesvormige kalebassen, echte klimmers, moeten omhoog geleid worden. Zijn ze boven, dan hebben ze hulp nodig bij de bestuiving.
In de zomer loopt Sanders zes weken elke dag anderhalf uur lang met een penseeltje langs de wit bloeiende bloempjes. Met engelengeduld brengt hij de stuifmeelkorrels van de ene bloem over naar de stamper van de andere. Vanaf begin augustus worden zijn inspanningen beloond; dan zijn de eerste pompoenen en kalebassen rijp. Met een mes snijdt de pompoenkweker de vrucht van de plant. Belangrijk is dat het steeltje aan de vrucht blijft zitten. Hoe langer het steeltje, hoe langer de pompoen houdbaar is. Nog tot begin november hangen veel van de vruchten aan de ranken, de kleuren op hun felst. “Het is toch net een oerwoud zo?”
Doen!
• Wie naar Sprang-Capelle gaat, kan het beste de wandelschoenen meenemen. Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen ligt op een steenworp afstand. Het bestaat uit bos, heide, weilanden en moerasachtige gebiedjes, maar het meest opvallend is de enorme zandvlakte te midden van de bomen: een van de grootste zandverstuivingen van Europa. Een wandeling door het rulle zand is een ervaring op zich.
• Of bezoek het nabijgelegen Landgoed Het Broeck, met rijtuigmuseum De koetserij, kunstpaviljoen en beeldentuin Art Collection en koffie/theeschenkerij De Manda-rijn. Geopend tot eind oktober. Adres: Lange Broek-straat 1, Raamsdonk.
T 0162-51 97 01 of www.landgoedhetbroeck.nl.
• Sanders Pompoenen is tot en met 2 november open op dinsdag, vrijdag en zaterdag van 9 tot 12 en van 13 tot 17 uur. In de winkel zijn naast diverse pompoensoorten, -pitten, -zaden, -jam en -receptenboeken ook diverse andere groenten (deels biologisch) te koop. Adres: Wendelnesseweg Oost 32, Sprang-Capelle.
T 0416-31 16 40 of www.s-sanders.nl.