De tuin in april: hangmand vol bloemen

Spitten
Getty Images

Als de lente begint, starten ook de ‘echte’ klussen in de tuin. Schoffelen, water geven en voorzaaien voor de moestuin: de winterrust is voorbij. Maar nu begint ook het grote genieten.

Agapanthus
Getty Images

9 tuinklusjes

  • Buig verticaal groeiende takken van een klimroos voorzichtig horizontaal uit en bind ze vast. Dit remt de groei en stimuleert de bloei. Aan deze hoofdtak groeien straks zijtakken met extra veel bloemen.
  • Knip de bloemen van uitgebloeide bloembollen weg, draai het loof bij elkaar en leg er een knoop in. Zo kan het afsterven en trekt de voeding­ terug in de bol voor ­volgend jaar.
  • Onkruid is nu nog klein. Steek ­wortelonkruid als paardenbloem en boterbloem met wortel en al weg; kiemend onkruid schoffel je weg op een zonnige dag, zodat het meteen uitdroogt.
  • Maak een start met je moestuin: zaai tomaten, koolplanten, pompoen,­ meloen en komkommers binnen voor. De planten mogen na half mei naar buiten.
  • Loop een rondje met de snoeischaar: knip dood hout en beschadigde takken weg. Gebruik een scherpe schaar voor vlakke wonden.
  • Bereid de kuipplanten zoals ­Agapanthus voor op de zomer. Zet ze in het licht, geef ze vaker water en een hand organische mest.
  • Kalk en mest ­tegelijk strooien werkt elkaar tegen. Vier weken na het bekalken kun je ­(organische) mest strooien.
  • Scheur grote pollen najaars­bloeiende planten, rooi ze op, deel ze in stukken, gooi het oude hart weg en plant de jonge delen uit in de border.

5x Oranje Boven

  • Suzanne-met-de-mooie-ogen ­(Thunbergia alata). Eenjarige klimmer met een diepzwart oog in de oranje bloem. Bloei: juni-september. Hoogte: 200 cm. Standplaats: halfschaduw.
  • Azalea (Rhododen­- dron molle). De oranje­ kleur van deze heester komt terug in de herfst, voordat het blad eraf valt. In zure (turf)grond planten. Bloei: mei. Hoogte: 100 tot 150 cm. Standplaats: zon/halfschaduw.
  • Tulipa ‘Ballerina’. Mooie puntige bloemvorm. Verwildert en komt dan jaarlijks terug. Favo­riete­ tulp van bollen­expert Jacqueline van der Kloet. Bloei: mei. Hoogte: 50 cm. Standplaats: zon, voedzaam.
  • Wolfsmelk (Euphorbia griffithii ‘Fern Cottage’). De oranjerode bloemen van deze vaste plant ­geven na het afsterven in de herfst wéér een kleurexplosie. Bloei: mei-juni. Hoogte: ­­70 cm. Standplaats: zon/halfschaduw.
  • Wisselbloem (Lantana camara). Tijdens de bloei verkleuren de bloemen van deze kuipplant van geel/oranje naar roze/rood. Vlinders komen op de kleur af. Bloei: mei-oktober. Hoogte: 50 cm. Standplaats: zon.

Vogels

Zo leuk, badderende vogels in je tuin. Lok ze met een vogelbad op een standaard. Zorg dat er steeds water in staat en laat je verrassen door de vele vogels die er ­gebruik van maken, ­zowel om te drinken als om te badderen.

Vogels
Getty Images

Potplanten

Zijn de wortels van je potplanten tot aan de randen van de pot gegroeid? Pot ze dan over. Een grotere pot betekent meer groei. En de verse potgrond werkt als een spons die het water vasthoudt. Dat scheelt al gauw een watergeefronde. Is er geen grotere pot te vinden voor deze plant? Geen nood. Haal de kluit uit de pot, krab de grond weg rond de wortels, snoei de wortels wat ­terug en zet de plant terug in dezelfde pot met verse ­potgrond rondom.

Klimmer met kleur

De hele winter naar een kale muur gekeken? Plant er een klimroos tegenaan. Belangrijk: graaf een diep plantgat (50 cm) dat je verrijkt met rozengrond. Een klimroos heeft slappe takken en groeit makkelijk 2 tot 3 meter omhoog. Hij geeft daardoor kleur en geur op hoogte in de tuin. Maak een klimhulp van trellis/gaaswerk of span horizontale draden. Bind de ­takken hieraan vast.

bijen tellen
Getty Images

Bijen tellen

Voor de bij start de lente als de paardenbloemen én kersenbomen bloeien. Meestal is dat half april; daarom is in het weekend van 15 en 16 april de Nationale Bijentelling. Noteer het aantal bijen dat je ziet en geef dit door. Onderzoekers gebruiken deze tellingen om te ontdekken hoe het gaat met de wilde bijen. Ze zijn onmisbaar voor de bestuiving van onze groenten en fruit. Kijk voor meer info op www.nationalebijentelling.nl.

Verjongingskuur

Zet de schaar in de nu uitgebloeide, vroegbloeiende heesters. Knip een paar takken tot laag boven de grond weg. Uit het hart van de plant groeien­ nieuwe takken; deze bloeien over twee jaar. Zo verjong je de plant. Deze heesters zijn nu al uitgebloeid: Forsythia, schijnhazelaar en struikkamperfoelie ­(Lonicera ­fragrantissima).

Bosgeur in de border

Ruikt de composthoop als een vochtig bos net na een regenbui? Dan is je compost klaar. Gebruik het als mulch­laag in je border. Maak de bodem eerst onkruidvrij en strooi dan een laag compost. De wormen en de regen werken de compost de bodem in en dat zie je ­terug in de groei van de planten.

Smaakmaker

Een stuk vochtige grond in de halfschaduw is ideaal voor daslook (Allium ursinum). Zowel het blad als de bloem is eetbaar; de smaak zit tussen ui en knoflook in. Een lekkere basis voor pesto, daslookolie of versnipperd in de sla. Klein nadeel: deze plant breidt zich snel uit. Maar in de zomer verdwijnt-ie ondergronds en is dan geen concurrentie meer voor andere planten.

Allium ursinum
Getty Images

Nu zaaien: vergeten groenten

Om straks ‘vergeten groenten’ te kunnen eten, begin je nu met zaaien. Pastinaak is een vergeten groente waarvan je de wortels eet. Zorg voor losse grond en zaai ze op regels: ondiepe geultjes die je met een stok in de aarde­ trekt. De zaden kiemen traag, dus wees niet verbaasd als het weken duurt voor de eerste kiemplantjes ­opkomen. Dun de planten uit tot ze 10 centimeter uit elkaar staan. Herplanten van de uitgedunde pastinaken geeft vreemde wortels, omdat de lange ­penwortel beschadigt bij het uitdunnen. Pastinaak groeit vooral ondergronds en oogst je als het loof in oktober afsterft. 

U leest de verkorte versie van een gratis artikel uit Plus Magazine.

Op Plusonline.nl bieden we iedereen de kans gratis kennis te maken met Plus Magazine. Hét maandblad bomvol informatie en inspiratie. Maar deze artikelen, dossiers en columns maken kost veel tijd en geld. Wilt u meer? Overweeg dan ook een abonnement op Plus Magazine.

Auteur