De tuin winterklaar maken

Getty Images

Het is medio januari moeilijk voor te stellen, maar in de lente en zomer zit u weer lekker buiten in de tuin. De vraag die u zich echter nu kunt stellen met betrekking tot uw tuin: Laat u de natuur haar eigen gang gaan, of kiest u ervoor de regie in handen te nemen. Want wat is er fijner, mooier en prettiger dan een tuin waar uw struiken, bloemen, bomen, kruiden, groenten en fruit tot volle wasdom komen en niet overwoekerd worden door het vele onkruid?

Om dit mooie droombeeld te realiseren, zou u nu al in actie moeten komen. Voordat een langere periode van strenge vorst inzet. En een saaie wintertuin is trouwens écht niet nodig!

Bloemen

De lente staat voor zaaien, de zomer voor groei, de herfst voor de oogst en de winter, tja, voor de dood. Die bloemen die in de zomer zulke prachtige kleuren geven, staan er nu wat treurig bij. Dat zijn ze echter niet, maar de steel dreigt wel te buigen of te breken. Dit is te voorkomen door ze een plantensteun te geven.

Sommige planten vriezen dood bij vorst. Dit kunt u voorkomen door ze te beschermen met jute, of door de takken te gebruiken die u van uw conifeer heeft afgesnoeid. Zo krijgen ze wel voldoende lucht, maar zijn ze beschermd tegen wind blijft er enige warmte bij de plant. Waar mogelijk kunt u deze planten natuurlijk ook binnen zetten. Bloembakken en potten die niet tegen de vrieskou kunnen, zet u bijvoorbeeld in uw serre of in een schuur. Let u er hierbij wel op dat u geen slakken of andere dieren in huis haalt.

Vóórdat het gaat vriezen kunt u ook al bloembollen planten, of bomen en struiken. De beste periode is dan ook begin december. De grond is dan nog warm genoeg, zodat ze al voldoende geworteld zijn in de lente. Hierdoor zullen de bloemen, bomen en struiken al in het voorjaar tot bloei komen. Voor de meeste eenjarige planten geldt echter dat u beter nog even kunt wachten.

Snoeien

In het najaar kunt u al beginnen met snoeien. Met uw struiken begint u al in het vroege najaar, maar bijvoorbeeld coniferen kunt u vanaf november snoeien. Snoeit u deze tot ongeveer vijf ogen terug. Een tak heeft meerdere punten waar deze verder vertakt, wat een ‘oog’ genoemd wordt. Hou na dat vijfde oog ongeveer een centimeter open, want dat stukje sterft na het snoeien. Op deze wijze behoudt u alsnog dat vijfde oog. Overblijfselen van bijvoorbeeld uw coniferen kunt u ook gebruiken om uw bloemen mee te beschermen, in plaats van de genoemde jute.

Gazon

Heeft u een gazon? Zorgt u er dan voor dat alle dode bladeren van het gras geharkt worden. Maait u uw gras ook tijdig; Het gras blijft tot ongeveer oktober of november groeien. Hierna groeit het niet meer. Maait u het tot een lengte van ongeveer 3 á 4 centimeter. Het is aan te raden het gemaaide gras bij uw bloemen en planten te strooien. Wormen eten graag gras en zij zorgen ervoor dat de grond los blijft. Laat sneeuw op uw gazon liggen en loopt u tijdens de vriesperiode ook niet over uw gazon. Met andere woorden: Laat uw gazon tijdens de wintermaanden zoveel mogelijk onberoerd.

Vijver

Het is onoverkomelijk, maar de planten in uw vijver zullen tijdens de wintermaanden vrijwel allemaal sterven. Uiteraard is het aan te raden de dode planten, bladeren en andere ‘rotzooi’ uit uw vijver te vissen.

Ook is het belangrijk om tijdens vriesperiodes een wak in uw vijver te behouden. Er vindt onvermijdelijke rotting plaats en op deze wijze kunnen giftige stoffen die daarmee gepaard gaan via dit wak naar buiten toe. Bovendien komt er dan verse zuurstof via dit wak in uw vijver, waarvan de nog levende planten en eventuele vissen kunnen profiteren.

Het wak kunt u in stand houden door een onderwaterpompje te installeren, opdat het water in beweging blijft en onmogelijk kan vriezen. Dat pompje moet niet te diep staan. Hoe dieper het water, hoe warmer het wordt. Juist in het warme water zullen bijvoorbeeld vissen overleven. Het pompje zou dus minstens dertig centimeter boven de bodem moeten werken. Om vervolgens te voorkomen dat er alsnog dode bladeren in de vijver vallen, is een net over de vijver zeker aan te raden.

En ook...

Heeft u een stoep of terras? Maakt u deze dan geheel leeg. Tuinmeubelen raken beschadigd door de vorst, maar ook andere attributen zoals lege potten, tuingereedschap en speelgoed zullen er niet op vooruit gaan. Spullen waar water in opgevangen wordt (zoals schaaltjes of potten) kunt u het beste omdraaien of opruimen, opdat er geen water in komt te staan. Water bevriest immers in de winter.

Het is ook aan te raden om een eventuele buitenkraan af te sluiten, een bevroren waterleiding is niet prettig. Daarbij is het ook aan te raden om uw waterslang echt vochtvrij te maken voordat u deze opbergt.

Auteur