Plant van de maand: Narcis

Getty Images

Zin in de lente? Haal narcissen in huis! Of zet ze in een grote mand of pot op de terrastafel. Zo kom je alvast in de stemming voor een nieuw tuinseizoen.

Begin maart (dit jaar al op veel plaatsen al wat eerder) staat de narcis in bloei. Ideaal in een pot om het huis of terras op te fleuren. Uit de bollen met groene scheuten groeien gladde stengels met smalle lichtbruine knoppen, die open plooien tot prachtige bloemen. Niet alleen staan narcissen altijd heel vrolijk, sommigen verspreiden zelfs een heerlijke geur, die aan het voorjaar doet denken.

IJdele beauty
Dubbele bloemen, effen of gevlekt, grote trompetten, kleine trosjes bloemetjes in van wit tot knalgeel, soms gesierd met een feloranje kroontje: er zijn wel 88 verschillende soorten narcissen. Ze stammen allemaal af van de wilde narcis, die al sinds mensenheugenis op het noordelijk halfrond groeit. De soorten die we hier kennen, hebben zich vooral uit Spanje en Portugal verspreid naar Noord-Europa.
De narcis heeft haar naam de danken aan Narcissus, de ijdele jager in de Griekse mythologie. Narcissus was zo verliefd op zijn spiegelbeeld in het water dat hij er uiteindelijk in verdronk. En laat narcissen nou ook net een beetje naar beneden kijken.

Zo blijven ze langer mooi
De plant bloeit en groeit het best op een lichte plek en met voldoende vocht, dus laat de kluit niet uitdrogen. Hoe meer water ze krijgt, hoe hoger ze kan worden. Ze blijft het langst mooi in een niet al te warme omgeving. Door uitgebloeide bloemen weg te knippen, houdt de bol meer energie over voor de rest van de plant. Omdat narcissen zich altijd naar het licht toe draaien, kunnen ze het beste af en toe een slag worden gedraaid, zodat ze niet scheef groeien.

Doorkijkje
Narcissen op pot staan ook mooi in glas: spoel het kluitje af en zet het in een laagje water. Het hele proces van wortel-bol-steel-bloem is zo te zien. Narcissen in dezelfde kleur bij elkaar hebben een krachtige uitstraling, door verschillende soorten te mengen krijg je een speels effect.

Veel informatie over planten en hun verzorging is ook te vinden op: www.mooiwatplantendoen.nl