Tuinieren in Juni 2015

Getty Images

Romke van de Kaa vertelt over zijn tuinervaringen en geeft tuiniertips. Welke groene zaken moeten in juni aangepakt worden? En hoe komt u af van zwarte, kleverige aanslag op de bladeren van struiken?

Oud & nieuw in de tuin

Getty Images
Op het gebied van tuingereedschap zijn we getuige van een verbijsterende wildgroei. Vooral in het dure smeedijzeren segment verschijnen nu zoveel krabbers, prikkers, schrapers en stekers dat het op het eerste gezicht vaak onduidelijk is waar het stukje ­gereedschap nu weer voor dient. En het mag dan zo zijn dat een ­essenhouten handvat aan een handharkje heel ambachtelijk oogt – dat hout is na gedane arbeid verdomd moeilijk schoon te krijgen, vooral als je op klei werkt. Een houten steel aan een spade: oké, die is ’s winters lekker warm aan je handen. Maar bij klein gereedschap is hout niet ideaal. Geef mij maar plastic.

Is zwart plastic zoveel lelijker dan teak?

Zijn we trouwens bij ons tuinmeubilair niet doorgeschoten met al dat tropisch hardhout, ook al is het driedubbel gecertificeerd plantage­teak? ­Natuurlijk, het is geen mooi gezicht, ­stoelen van vuilgeworden wit plastic onder de bloeiende jasmijn. Maar er bestaat ook zoiets als ­gerecycled zwart plastic. Het is even wennen, maar is dat zoveel lelijker dan teak? Bij plastic stoelen hoef je in ieder geval niet te ­denken aan die orang-oetans wier leefgebied wordt vernield. En plastic is na een regenbui sneller droog dan hout. Intussen verdwijnen de chemische onkruid­bestrijdings­middelen overal uit de schappen. Dat zal de manier waarop we tuinieren ingrijpend veranderen. Vinden we een terras van oude IJsselsteentjes nog steeds charmant als we met een aardappelschilmesje het onkruid uit de voegen moeten peuteren? Ik weet alvast een nuttig stukje gereedschap voor de komende verjaardagen van al mijn tuinvrienden en -vriendinnen: een voegen­krabber.

Doen in juni

De nachten kunnen soms nog koud zijn, en daar kunnen tomaten die in potten op het balkon of terras staan slecht tegen. Gelukkig bestaan er tomaten­hoezen van geperforeerd plastic. Handig om over de planten te ­schuiven als de temperatuur ’s nachts tot dicht boven het vriespunt daalt.

Getty Images

Kerstomaat

Knip hagen van groenblijvende heesters zoals ­laurierkers en hulst vroeg in juni. Na het knippen krijgen de struiken een groeispurt, waardoor de doormidden geknipte bladeren snel gemaskeerd worden door nieuwe blaadjes.

Getty Images

Laurierkers

Veel vaste planten zijn in staat tot een tweede bloei. Daartoe moet je ze wel na de eerste bloei terugknippen. Dit geldt bijvoorbeeld voor Zeeuws knoopje, ooievaarsbek en vrouwenmantel. ­Tegen het einde van juni zijn deze planten vaak al uit­gebloeid. Neem een scherp mes, snij ze vlak ­boven de grond af en geef ze een flinke plens water. Na een maand zullen ze opnieuw in bloei staan.

Getty Images

Zeeuws knoopje

Tip
Wees in juni niet te rigoureus met het wieden van onkruid, want de zaailingen van vaste planten zijn intussen ook tevoorschijn gekomen.

Groene vraag

Elke maand beantwoordt Romke de tuinvraag van een Pluslezer.

Op de bladeren van mijn struiken is een zwarte, kleverige aanslag verschenen. Wat is het en hoe kom ik er vanaf?

Erg wetenschappelijk is de naam niet, maar ‘zwarte plak’ is iets waar veel tuiniers over klagen. De plak verschijnt vaak op het blad van citrusboompjes en vingerplanten, maar het meest van al op het blad van de camellia. Camellia’s horen groen en glimmend blad te hebben, maar vaak is het pikzwart. Soms hebben ook kamerplanten last van die zwarte aanslag. De officiële naam van dit zwarte kleverige goedje is roetdauw, een schimmel die groeit op een voedingsbodem van honingdauw. Honingdauw is op zijn beurt een heldere, kleverige afscheiding van luizen. Een plant die last heeft van roetdauw, heeft per definitie last van luis; bestrijd de luis en je bent de roetdauw kwijt. Luizen kun je bestrijden met een flinke waterstraal of met een mengsel van spiritus en zeepsop. Maar ’t beste bestrijd je ze door de struik in blakende gezondheid te houden. Luis tast bij voorkeur zwakke planten aan. Hou de struik met voldoende mest en water in goede gezondheid en het luizenprobleem zal zich minder vaak voordoen.

Getty Images

Roetdauw ofwel ‘zwarte plak’

Tuinieren maar…

Eerst sproeien, dan snoeien
Deze maand kun je beginnen met het knippen van buxushaagjes. In tuin­boeken staat vaak dat je buxus het best kunt snoeien op een bewolkte dag, ­omdat het jonge blad in de ­felle zon kan verbranden. Nu valt het met die verbranding meestal wel mee, maar wie buxus wil snoeien op een zonnige dag en toch geen enkel risico wil nemen, kan de struikjes vóór het knippen met de tuinslang natspuiten.

Getty Images

Buxus

Klusje voor de watervlooien
Wie een vijver aanlegt, droomt van koel helder water. Maar vooral in ondiepe vijvers lijkt het water in ­deze tijd van het jaar eerder op troebele soep. Ondiepe vijvers maak je niet gauw even dieper. En om troebel ­water helder te maken, is er een heel arsenaal aan filters, pompen en ­beluchters te koop. Die zijn duur en werken meestal niet. Ga naar een dieren­winkel of aquariumhandel en koop een zakje levende watervlooien, gooi die in de vijver en na een paar dagen is het water als bij toverslag helder.

Getty Images

Watervlooienparadijs

Slim gieten
Als je planten in hang­mandjes water geeft, loopt dat vaak in ­stromen over de rand ­omdat de ­potgrond het ­water niet snel genoeg kan opnemen. Er is een truc: zet een leeg bloempotje tussen de ­planten en vul dit ­dagelijks met water. Het water wordt dan geleidelijk aan de grond ­afgegeven.

Getty Images

Spaanse margriet

Snelle compost
Geef niet alleen de potplanten water als het droog is. Hou ook de composthoop nat. In een natte composthoop zullen plantenresten veel sneller verteren.

Kijk voor meer inspiratie op www.plusonline.nl/moestuin
Bron 
  • Plus Magazine