Tuinieren in mei

Romke van de Kaa over zijn tuinervaringen

Getty Images

De laatste tijd zijn vleesetende planten populair geworden. Vroeger zag je ze alleen in een botanische tuin, maar nu staat er op elke tuinbeurs wel een kraam met exotische carnivore planten. Sommige van die planten blijken ook hier winterhard te zijn en kunnen dus gewoon in de tuin worden geplant.

In Noord-Amerika komen veel vleesetende planten voor, in gebieden waar het ’s winters zelfs een stuk kouder is dan hier. Wie met succes deze Amerikaanse vleeseters wil houden, kan het beste beginnen met Darlingtonia californica, ofwel de cobralelie. Maak eerst een moeras door een cementkuip of een stuk plastic in te graven en te vullen met tuinturf en daarop een laag veenmos. Kies een zonnige plaats, liefst uit de wind. Plant ze in het mos.

Moeras
Denk nu niet dat je voor zo’n moerasje een grote tuin nodig hebt. Een kennis van mij houdt zijn carnivoren in een oud zinken wasteiltje op het balkon. En het onderhoud? Heel eenvoudig, want het bestaat voornamelijk uit dingen niet doen: laat het moeras niet uitdrogen; geef geen leidingwater, maar regenwater, gekookt water of water waaraan een klein scheutje azijn is toegevoegd. Geef geen mest. Als het goed gaat met de cobralelie, kun je jezelf promoveren naar de divisie van de kokerplanten, de sarracenia’s. De beste soorten om mee te beginnen zijn Sarracenia purpurea en Sarracenia flava. Zelf heb ik weinig geluk met mijn vleeseters. Ik heb ook zo’n moerasje in een zinken teil, maar de vogels oogsten elk voorjaar mijn veenmos om er hun nesten mee te bekleden. Om ze te weren heb ik kippengaas over mijn teil bevestigd. Nu stelen de vogels geen mos meer. In plaats daarvan jatten ze de sarracenia’s.

Getty Images

Tuinieren maar

Zevenzonenboom voor vlinders
Omdat tegen het einde van de zomer de vlinderstruik is uitgebloeid, en de vlinders nog steeds op zoek naar voedsel zijn, kun je de Heptacodium miconioides planten. Deze zevenzonenboom bloeit in september en oktober. Boom is een groot woord, want het is meer een fors vertakte struik die niet hoger wordt dan een meter of vijf. De zevenzonenboom is verwant aan de kamperfoelie en bloeit met witte, geurende bloemen.

Struikklimop bloeit laat
Deze niet-klimmende vorm van klimop bloeit heel laat in het seizoen, vaak nog in december, met groene, bolvormige schermen. Na de bloei komen de bessen waar de vogels dol op zijn. Struikklimop is goed te snoeien en kan daarom als wintergroene kuipbeplanting op het terras worden gebruikt. Weer eens wat anders dan de geijkte buxusbol.

Koperdraad, ook tegen mieren
Niet alleen slakken houden er niet van, maar ook mieren weer je met een stukje koperdraad uit de vensterbank. En een koperdraad die horizontaal over het dak wordt gespannen voorkomt dat er kostmossen op de dakpannen groeien.

Getty Images


Hemelsleutel
De beste laatbloeiende vlinderplant is misschien wel de hemelsleutel, Sedum spectabile. Ook na de bloei is de plant nog lang mooi. De bloemschermen ver-lie-zen hun kleur, maar ze blijven de hele winter intact.

Groene vraag

Elke maand beantwoordt Romke de tuinvraag van een Pluslezer.

Waardoor verdort mijn tomatenplant?
Hoogstwaarschijnlijk is de plant aangetast door phytophtora, een schimmel die ook aardappelplanten aanvalt. Je kunt hem bestrijden met schimmeldodende middelen, maar je teelt waarschijnlijk juist zelf tomaten om onbespoten vruchten te kunnen oogsten. Er is een uitweg: koop geënte tomatenplanten; die zijn min of meer resistent tegen phytophtora. Hoe verder van zee, hoe meer last van phytophtora. Dat komt doordat de sporen van de schimmel via nat blad de plant binnendringen. Zelfs een augustusnacht waarin het dauwt, biedt de ziekte al de kans om toe te slaan. Een droge zomer helpt, maar niet afdoende. In het geval van tomaten is het begrip ‘resistent’ relatief. Ook geënte tomatenplanten kunnen ziek worden. Belangrijk is het blad van de tomatenplant droog te houden. Zet ze het liefst in de regenschaduw van een muur of onder een overhangend balkon of dak.Geef ze water met een gieter, zonder de bladeren nat te maken. En bemest ze, want het zijn gulzige planten. Tomaten zijn makkelijk in potten te kweken. Vaak hebben thuistelers op het balkon zelfs meer succes dan de bezitters van een heuse moestuin.

Getty Images

Doen in mei

✿ Typisch zo’n klusje voor mei: de vijver schoonmaken. Maar met algen en overtollige waterplanten haal je ongewild ook heel wat padden-, kikker- en salamandervisjes uit het water. Controleer het vijverafval op fauna voordat je het weggooit.
TIP Maak in een vijver met gladde   wanden een loopplankje zodat dieren die in het water belanden – zoals dat lieve egeltje – er ook weer uit kunnen komen.
✿ Een van de mooiste uitvindingen is die van het luizengaas. Dit is fijnmazig gaas dat luizen en ander ongedierte in de moestuin kan weren. Je voorkomt er ook mee dat koolwitjes hun eieren op de boerenkool afzetten en dat de wortelvlieg de oogst van wortelen bederft.
✿ De kuipplanten kunnen weer naar buiten. Sinaasappel- en citroenboompjes zien er nu nog niet geweldig uit – vaak hebben ze nog maar weinig blad, dat ook nog eens vol zit met dopluis. Snoei de boompjes sterk in, zodat je met het blad ook de luis kwijtraakt. Zet ze buiten en geef ze water, maar ga pas mesten als ze weer uitlopen.
TIP Wie genoeg heeft van het eeuwige grasmaaien zou kunnen overwegen om dit jaar het gras te laten groeien. Om te lopen kun je er paden doorheen maaien.
Het hoge gras maai je dan nog maar een paar keer per jaar.

Bron 
  • Plus Magazine