Tuinieren in september: 10 tuinklusjes en meer!

Oogsten
Getty Images

De laatste zachte nazomerdagen én het eerste frisse briesje in de lucht. Het is oogsttijd voor fruit en groenten. En de voorbereidingen voor het komende jaar beginnen: heesters planten en de eerste bollen de grond in. Een overzicht van alles wat u in september in de tuin kunt doen.

Met wortel en tak

De grond is nog warm, ideaal dus om een border op te knappen en opnieuw in te planten. Neem de moeite om alle delen van wortelonkruid weg te halen, want zelfs een klein stuk wortel loopt weer uit en neemt de boel over. Denk aan bijvoorbeeld Japanse duizendknoop, kweekgras en zevenblad.

Vullen met wintergroen

Bekijk de planten in potten kritisch. Knip uitgebloeide vaste planten terug en vul de pot aan met planten met wintergroen blad, zoals purperklokje (Heuchera), struikveronica (Hebe), kardinaalsmuts (Euonymus, foto), siergrassen en vaste muurbloem (Erysimum).

Schoffelen
Getty Images

Gojibessen in eigen tuin

Zelf gojibessen kweken is een fluitje van een cent. Na de lichtpaarse bloemen die vanaf mei verschijnen, pluk je vanaf juli tot november de heerlijk zoete, glanzend rode bessen. Een overvloedige oogst kun je drogen en als wintervoorraad bewaren. Plant de gojibes – Lycium barbarum ‘Princess Tao’ – op een zonnige plek. Hij groeit met lange, slappe takken die je leidt langs een muur of klimrek. Snoei aan het eind van de winter de hoofdtakken terug.

De eerste bollen

Het bollenplantseizoen start nu al. Verheug je op alles wat komt, het voorjaar zit al in de grond. Plant vroegbloeiende bloembollen zoals krokussen, tulpen en lelies. Gebruik een bollenschepje met een maatverdeling, of houd de volgende vuistregel aan: plant de bol zo diep dat er nog twee bollen boven passen.

Klimop voor de bij

De snoei van struikklimop Hedera ‘Arborescens’ en de met klimop begroeide schutting kun je beter nog even uitstellen: voor je het weet knip je de bloemknoppen weg, want de bloei start nu pas. Voor bijen en hommels is het de laatste kans om nectar te verzamelen voordat ze in winterrust gaan.

10 tuinklusjes

  • Schoffel als het droog weer is, onkruid komt hierna niet meer op.
  • Haal het blad rondom de druiventrossen weg, zodat de trossen profiteren van de zon. Daar worden ze zoeter van.
  • Plant knoflookteentjes in goed losgewerkte grond. Plant de teentjes nét onder de grond. Kauwtjes pikken graag de bollen uit de grond, dus dek ze goed af.
  • Zaai tweejarigen (stokroos, muurbloem, duizendschoon en vingerhoedskruid) in de volle grond. Verplant ze volgend voorjaar naar hun definitieve standplaats.
  • Knip stekken van je favoriete geranium of fuchsia. Steek ze weg in potgrond en laat ze vorstvrij overwinteren.
  • Knip de toppen uit verveine (citroenverbena), maak er bosjes van en hang ze te drogen. Bewaar het droge blad in luchtdichte potten. Heerlijk om thee van te zetten.
  • Stel de grasmaaier wat hoger af, maar maai pas als het droog is.
  • Bouw de composthoop op met afgemaaid gras, uitgebloeide bloemen, valfruit en weggeknipt blad.
  • Geef potplanten wat meer ruimte. De vochtige nachten zorgen voor dauw. Als het blad lang vochtig blijft, geeft dat kans op bladschimmel.
  • Knip de uitgebloeide bloemen van vlinderstruiken steeds weg voor een langere nazomerbloei.
Citroenverbana
Getty Images

5x nazomerbloeiers

De zomer is voorbij, toch willen we graag nog wat kleur zien. Deze bloemen fleuren de nazomertuin op.

Trompetkruid (Strobilanthes rankanensis). Wat een verrassing, die groene vaste plant is ineens van onder tot boven over-laden met hemelsblauwe bloemen. Hoogte: 80 cm. Bloei: juli-okt. Standplaats: zon, halfschaduw.

Herfstanemoon Anemone ‘Honorine Jobert’. Nazomeren met de grote witte bloemen van de herfstanemoon, dansend op hoge, ijle stelen. Hoogte: 100 cm. Bloei: aug-okt. Standplaats: halfschaduw.

Gladde aster (Aster laevis ‘Calliope’). De lange stelen ­maken deze aster tot een ideale snijplant. Ook bijen en vlinders vliegen er graag op af. Hoogte: 120-150 cm. Bloei: sept-okt. Standplaats: halfschaduw.

IJzerkruid (Vernonia lettermannii). Als je er niet meer op ­rekent, begint de purperrode bloei boven het fijn ingesneden blad. Ook uitgebloeid mooi! Hoogte: 60 cm. Bloei: sept-nov. Standplaats: zon.

Loodkruid (Ceratostigma plumbagi­noides). Helder­blauwe bloem, goede bodem­bedekker en als ­toegift een rode herfstkleur. Hoogte: 25 cm. Bloei: sept-okt. Standplaats: zon.

Lief voor egels

Egels gaan nu aan de wandel, op zoek naar een winterslaapplaats. Controleer of je tuin egelvriendelijk is:

  • Leg een loopplank in de vijver, zodat de egel er zelf uit kan klimmen als hij erin is gevallen.
  • Maak een rommelhoekje in de tuin, van takken en blad; een ideale schuilplaats.
  • Egels ruimen slakken op, gebruik daarom geen slakkenkorrels.
  • Maak een opening onder in de schutting. 13 x13 cm is al groot genoeg, zo kan de egel in je tuin komen buurten.
  • Kies voor een robotmaaier met egelalarm. De maaier herkent een egel en wijkt uit als deze over het gazon scharrelt.
Egeltje
Getty Images

Appeltje voor de dorst

Genieten van een flinke oogst uit eigen tuin? Zo kun je het langere tijd goed houden:

  • Pak appels en peren in krantenpapier en leg ze naast elkaar in een krat. De vruchten mogen elkaar niet raken.
  • Verwerk fruit met een plekje meteen tot moes die je in potten bewaart.
  • Rooi winterwortels en pastinaken op, draai het loof eraf en leg ze in een kist gevuld met zand.
Auteur