Bloembollen plant je in de herfst. Of niet? Geen tuin, maar experimenteer je toch graag met planten? Je zou kunnen proberen gember en citroengras op de vensterbank te kweken... deze en meer tips over tuinieren lees je hier!
- Bijen hebben twee soorten voedsel nodig: stuifmeel en nectar. Bijenlarven worden grootgebracht met eiwitrijk stuifmeel. Pas als ze volwassen zijn, schakelen ze over naar de ‘snelle’ energie van suikerrijke nectar. Vlinders eten alleen nectar. Daarom is een vlinderplant niet automatisch ook een bijenplant.
- Vogelnestkastjes kun je het beste voor de winter schoonmaken. Oude nesten zitten vaak vol parasieten en vogels nestelen liever in een schone kast. Heb je het nog niet gedaan, dan kan het nog in maart. Hoe vroeger in de maand, hoe beter.
- Longkruid is in trek bij vroeg in het jaar vliegende insecten. Het is een van de eerste bloeiers. De bloemen zijn paars, rozerood, roze of wit. Longkruid is een goede bodembedekker die veel schaduw verdraagt. Na de bloei geniet je van het decoratief gevlekte blad.
- De eerste hommels ontwaken op mooie dagen in maart uit hun winterrust. Dit zijn de hommelkoninginnen die op zoek zijn naar een plaats om een nieuwe kolonie te stichten. Vaak gebruiken ze een oud muizenhol. Ze verzamelen stuifmeel van bolgewassen die nu bloeien.
- Bloembollen plant je in de herfst, tenminste: dat deed je vroeger. Tegenwoordig kun je veel bloeiende bolgewassen in potjes kopen. Gooi ze na de bloei niet weg maar plant ze in de tuin. Niet alleen ‘makkelijke’ bollen zoals dwergnarcissen en blauwe druifjes, maar ook de ‘lastige’ hyacinten zullen volgend jaar weer bloeien.
- Koolmees en pimpelmees zien er heel verschillend uit, maar je kunt het ook vrij makkelijk horen. Het lied van de pimpelmees (foto) begint met hoge, helder rinkelende trillers die langzaam in toonhoogte afnemen.
- Geen tuin, maar experimenteer je toch graag met planten? Je zou kunnen proberen gember en citroengras op de vensterbank te kweken. Gember kweek je door wortelstokken in een bloempot te planten. Een stengel citroengras wortelt makkelijk in een jampot met een laagje water.
- Het Maarts viooltje verspreidt een hemelse geur. Om die geur op te snuiven moet je wel door de knieën, want het wordt nauwelijks 10 cm hoog. Maartse viooltjes groeien op plaatsen waar andere planten het laten afweten: onder berken, sierkersen en (als een van de weinige planten) ook aan de voet van een beukenhaag.
Alle beestjes helpen: de mol
Als er één dier in de tuin gehaat wordt dan is het wel de mol. Molshopen in een gazon worden meestal niet getolereerd en vormen een excuus om het dier te vuur en te zwaard te bestrijden. Klemmen, vergif, glasscherven: het is allemaal toegestaan. Maar iedere mol leeft in een eigen territorium en als er een territorium vrijkomt doordat de bewoner is vermoord, wordt het snel weer ingenomen door een andere mol. Als iets te vergelijken is met dweilen met de kraan open, is het wel de jacht op de mol. Natuurlijk hoef je niet blij te zijn met een molshoop, maar zo’n heuveltje hark je snel weer weg. Daarnaast heeft de mol ook nut. Hij eet engerlingen (larven van kevers) en emelten (larven van de langpootmug). Dit zijn insectenlarven die aan de wortels van gras knagen en daardoor voor gele plekken zorgen. Minder bekend is dat mollen weliswaar onder de grond leven, maar ’s nachts ook bovenkomen en dan op jacht gaan naar naaktslakken. Wie klaagt over molshopen moet niet ook over slakken zeuren. Eerlijkheid gebiedt wel te zeggen dat mollen ook nuttige dieren eten, zoals regenwormen.
Wanneer ik iemand over mollen hoor klagen, moet ik altijd denken aan Ard Schenk. Toen die na zijn pensioen zijn huis verkocht en een schip aanschafte waarmee hij door Europa wilde gaan zwerven, zei hij: “Je denkt toch niet dat ik de rest van mijn leven achter de geraniums ga zitten en mij druk ga maken over de molshopen in mijn gazon?”
Romke van de Kaa (76) is tuinexpert. Hij studeerde biologie, werkte in beroemde tuinen in Engeland en Ierland, had een kwekerij en schrijft tuinboeken.