In een zonovergoten tuin horen vlinders. Hoe trek je die aan? Door hen te geven wat ze willen: planten die hen het nodige voedsel verschaffen en te zorgen voor waardplanten waar ze hun eitjes kunnen leggen en waaraan hun rupsen zich kunnen voeden.
Waardplanten
Als je tuin zich daarvoor leent en groot genoeg is, zorg dan voor een hoekje waar brandnetels kunnen woekeren. Verschillende van de mooiste vlindersoorten houden enorm van brandnetels. Andere waardplanten zijn klaver, klimop en hulst.
De vlinderstruik
Er bestaan heel wat plantensoorten die de vlinders van de nodige nectar voorzien. Eén van de meest nectarrijke is de buddleia, terecht ook vlinderstruik genoemd. In sommige streken - vooral in Frankrijk - beschouwt men haar als een woekerplant, maar in andere streken kan men ze zo zetten. De buddleia vind je in tal van kleurvariëteiten, van wit over roze tot donkerviolet. Er bestaan zelfs variëteiten in prachtig oranjegeel.
De hemelsleutel
De hemelsleutel is een nectargevende, decoratieve en gewaardeerde plant die bloeit van het einde van de zomer tot in de herfst, op een ogenblik dat de meeste planten ver uitgebloeid zijn.
De zinnia
De zinnia is een prachtige eenjarige afkomstig van Mexico. Zaai ze uit in de lente. De plant bloeit heel de zomer tot in de herfst in roomwit, geel, roze, oranje, violet of zelfs groen. Het gele hart schijnt onweerstaanbaar te zijn voor de vlinders.
IJzerhard van Buenos-Aires
Deze ranke plant (Verbena bonariensis) wordt tot 120 cm groot en trekt heel wat vlinders aan. Ze staat prachtig in bloemborders en is nu zeer in de mode. Ze zaait zich redelijk goed uit en zelfs in de winter blijft de silhouet interessant.
Lavendel
De zonneplant bij uitstek. Ze is onweerstaanbaar voor vlinders en streelt ons reukzintuig. Andere planten die op het menu van de vlinders staan, zijn bijvoorbeeld de zonnehoed (Echinacea), de flox, de aster en een reeks van struiken zoals de sneeuwbes, kamperfoelie, liguster en zuurbes. Het andere goede nieuws is dat deze nectargevende planten ook honinggevend zijn. Ze trekken dus ook bijen aan die er het nodige stuifmeel vinden om er honing van te maken.