Woon jij in een groene omgeving, met veel bomen in de buurt? Dan is er een kans dat de gemeente vlakbij een bladkorf heeft geplaatst. Maar wat mag daar je daar eigenlijk in gooien? En wat niet?
Wat mag er wel in?
In een bladkorf mag bladafval van de gemeentelijke bomen dat in de tuin of op straat ligt. Is de korf vol? Leg het blad dan niet naast de korf, maar wacht tot deze geleegd is. Het hangt af van de gemeente hoe vaak dat gebeurt, maar meestal is het minimaal één keer per week.
Wat mag er niet in?
Al het gft-afval dat niet uit bladeren van gemeentelijke bomen bestaat, mag niet in de bladkorf. Dat hoort in de gft-container. Dat betekent dus dat bladeren van eigen terrein ook in de gft-container horen. Ook takken mogen niet in de korf. De regelgeving verschilt per gemeente, maar vaak wordt een bladkorf definitief verwijderd wanneer er ander afval in zit.
Er staat geen bladkorf in mijn wijk, hoe vraag ik er één aan?
Is er geen bladkorf in jouw buurt? Geen zorgen! Bij veel gemeentes kan je een aanvraag voor een bladkorf doen. Die komt vervolgens op de wachtlijst te staan. Als er een bladkorf vrijkomt, hebben locaties op de wachtlijst voorrang. Sommige gemeentes hebben een uiterste datum voor de aanvragen of doen helemaal niet aan aanvragen, dus kijk voor meer informatie op de site van jouw gemeente.