Huidirritatie door urineverlies

Voorkom huidschade door ammoniak

Getty Images

Ongewenst urineverlies komt met de nodige klachten. Deze klacht hoor je nooit maar komt wel veel voor: de ammoniak in je urine kan irritatie, jeuk en infecties rond je vagina veroorzaken. Hoe voorkom je dat?

Wanneer je last hebt van urineverlies heb je extra kans op huidirritatie rondom je gevoeligste delen. In urine zit namelijk ammoniak. Als de huid langere tijd in aanraking komt met dit urinezuur, kan ze beschadigd raken. En als de huid vervolgens niet de kans krijgt om te herstellen, maar in contact blijft komen met die ammoniak, worden de klachten steeds erger. Het gevolg? Langdurige irritatie, jeuk, roodheid en zelfs echte huidinfecties rondom de vagina. Klachten waarmee je in het uiterste geval zelfs bij de dermatoloog belandt.

Huidirritatie  bij urineverlies (en ook bij incontinentie) komt vooral voor bij mannen en vrouwen met een oudere of kwetsbare huid, mensen die minder mobiel zijn, bedlegerige mensen én mensen die geen of verkeerde incontinentiematerialen gebruiken. Door vocht en nattigheid wordt de structuur van de huid aangetast, waardoor er ruimte ontstaat voor bacteriën en schimmels om tussen de huidlagen te kruipen. Bij oudere mensen gebeurt dit sneller, omdat de huid steeds dunner wordt, waardoor de natuurlijke barrièrefunctie van de huid wordt verstoord. Ook mensen met chronische huidaandoeningen als eczeem en psoriasis hebben hier last van. Daarnaast speelt het probleem vaak bij mensen met een droge - atopische - huid; die wordt namelijk nog droger als de huid steeds vochtig is. Ook dan ontstaat  vaak eczeem of een schimmelinfectie.

Verschillende soorten

Er zijn verschillende soorten huidproblemen bij (urine)incontinentie, denk aan smetvlekken, doorligwonden (decubitis) en incontinentie geassocieerde dermatitis (IAD, ook wel incontinentie gerelateerde dermatitis genoemd). Dit kan natuurlijk ernstige pijn en jeuk veroorzaken.

Hoe voorkom je huidirritatie door urineverlies?

Om huidirritatie rondom je vagina te voorkomen, kun je zelf het nodige doen:

  • Draag draag luchtig ondergoed, bij voorkeur van katoen
  • Probeer de huid niet te vaak te wassen en zeker niet met zeep. Het is belangrijk dat de pH-waarde - de zuurbalans - van je huid op peil blijft.
  • Parfumstoffen kunnen de huid irriteren, gebruik daarom wasmiddel en wasverzachter zonder zeep.
  • Gebruik zo nodig een parfumvrije hydraterende crème of een zalf waarin iets vets wordt gecombineerd met zink, zodat het werkt als een barrière (vaseline of vaselinezinksulfaat bijvoorbeeld).
  • Pas op met alcohol: bier, wijn en andere alcoholhoudende dranken drogen de huid uit en verminderen de productie van collageen, een eiwit dat de huid steviger maakt.
  • Dep de huid droog na het wassen, dus niet wrijven

Het belangrijkste: goede materialen

Het belangrijkste om huidirritatie door urineverlies te voorkomen is het gebruik van de juiste incontinentiematerialen. Want goed incontinentiemateriaal is meer dan een maandverbandje. Maandverband is namelijk gemaakt voor de opvang van bloed en slijm en niet zozeer voor het absorberen van vocht. In urine-opvangmaterialen zitten superabsorberende korrels die urine supersnel omzetten in een gel die vastgehouden wordt in het verband. Bovendien hebben ze goede anti-lekrandjes. Hierdoor komt er zo min mogelijk vocht in contact met de huid, waardoor je minder kans hebt op huidirritatie. Het gebruik van het juiste incontinentiemateriaal, het op tijd vervangen van die materialen en goede hygiëne en huidverzorging helpen om huidproblemen bij urineverlies en incontinentie te voorkomen en te verminderen.

Wanneer de klachten blijven bestaan, ondanks het juiste incontinentiemateriaal en bovengenoemde maatregelen, breng dan voor de zekerheid een bezoek aan de huisarts. Deze kan dan een behandeling voorschrijven.

 

Auteur